От Мерилин Монро до Моника Люински: най-известните любовници на президенти

Жени като Карла Бруни, Ан Пенжо и Жули Гайе са влезли в историята не само благодарение на успехите си в областта на актьорското майсторство, литературата, изкуството и обществено-политическата си дейност, но и заради любовните си връзки с държавни глави.

 

Някои от тези истории, които ви разказваме, завършват трагично, други причиняват мащабни политически скандали, а трети се превръщат в начало на голяма любов, в която малцина вярват.

 

Жули Гайе

Френската актриса и кинопродуцент Жули Гайе стана известна през 2014-а, когато репортер на списанието Closer откри  мотоциклета на дръжавния глава на Франция Франсоа Оланд пред дома на Гайе и тиражира скандален материал за тайната им любовна връзка.

След публикациите френската актриса даде таблоида под съд, а самият Оланд каза, че всеки има право на личен живот. Само че в онзи момент президентът на Франция „официално” се намираше в дългогодишни отношения с журналистката Валери Трирвильор.

За известно време Гайе и Оланд продължиха да крият отношенията си, без да потвърждават или да опровергават слуховете в медиите. През 2015-а влюбените все пак се появиха заедно на публично място, с което потвърдиха връзката си. След появилите се съвместни снимки в медиите, обществеността с нетърпение започна да чака сватбата на политика и актрисата, но такава не се е състояла и до ден днешен. В момента двамата продължават да са заедно, без да афишират детайли от отношенията си.

Карла Бруни

Карла Бруни е супермодел, певица и актриса от италиано-френски произход, която започва да гради кариерата си още през 1987 година. След първия успешен договор, Бруни си сътрудничи с такива модни гиганти като Chanel, Versace, Yves Saint Laurent, Dior, Givenchy и много други. Наред с това Карла се развива и в музикалната сфера – първият й солов албум – Quelqu’un m’a dit, излиза през 2002 г. и веднага придобива голяма популярност.

Но Бруни е известна не само благодарение на творчеството си и званието модна икона. През 2007 г. звездата на подиумите среща президента на Франция Никола Саркози на официална вечеря, след което бъдещите съпрузи са почти неразделни.

Според официалните данни, двамата са се срещнали след развода на френския президент с бившата му съпруга Сесилия Мартен, но в медиите още дълго се въртяха слуховете, че именно Бруни е била причината за разкола в семейството. Истината е, че официално първата среща на държавния глава с топ модела се случила три месеца след развода на Саркози, а информацията за предполагаемата му любовница се появи още през 2005-а, когато в отношенията на Саркози и Мартен се появиха проблеми.

Въпреки множеството слухове, отношенията между двамата се развиха твърде хармонично, Бруни и Саркози се ожениха, което впрочем, само помогна на политическата кариера на френския държавен глава. Съпрузите продължават да са заедно и да се грижат за дъщеря си Джулия, както и за децата си от предишни бракове.

Моника Люински

Връзката на Моника Люински и четиридесет и втория президент на САЩ Бил Клинтън стана причина за един от най-мащабните и шумни политически скандали на съвременността, който доведе до съдебно разглеждане и опит за импийчмънт на държавния глава.

Всичко започна през 1998-а, когато Линда Трип, позната на Люински, предаде запис на разговор с Моника на прокурора Кенет Стар, след което беше разгърнато мащабно разследване срещу Бил Клинтън. На президента на САЩ бяха предявени обвинения в лъжесвидетелстване и превишаване на пълномощията. Клинтън беше заплашен и от импийчмънт. Улика, предоставена на съда от Люински в съда – нейната синя рокля със съхранени следи от биологичен материал на американския президент, окончателно сложи нещата по местата им.

Но усилията на прокурора и противниците на президента не се увенчаха с успех, от Клинтън бяха снети всички обвинения, след като повечето членове на Конгреса гласуваха за оправдаването му. Държавният глава запази длъжността си до края на своя мандат през 2001 г., но репутацията му беше изцяло унищожена.

Самата Люински през 1999-а даде няколко откровени интервюта, в които разказа за тежкото си психологично състояние и поднесе своите извинения. „Дълбоко съжалявам за участието си в делото срещу президента Бил Клинтън. Позволете ми да го кажа още веднъж: всъщност сажалявам за това, което се случи”.

По-нататъшната съдба на Люински трудно може да бъде наречена щастлива. Тя бе активно обсъждана в медиите, ежедневно подлагана на нападки от страна на журналистите и обществеността, а името й започна да се използва най-вече в ироничен контекст.

По-късно Люински издаде автобиографията си, подхвана малък бизнес за производство на аксесоари и започна да се бори  срещу кибертормоза. Активната дейност помогна на Моника да възстанови частично репутацията си и да привлече вниманието към себе си не със секс скандал, а със социално значимите проекти, върху които работи.

Мерилин Монро  

Историята на любовта между легендарната актриса и певица Мерилин Монро и 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди се превърна в едно от най-обсъжданите и противоречиви събития на ХХ в., което остави следи в съдбите на всички участници в тази скандална връзка.

Бъдещите любовници се срещат през 1961 г., но чувствата между тях не избухват веднага. Едва няколко месеца по-късно Монро и Кенеди усещат сериозно влечение един към друг, след което започват да ги вижда все по-често заедно. Влюбените посещават официални вечери, концерти, но без да заявяват отношенията си, въпреки упоритите, многобройни слухове.

Един от най-ярките моменти във връзката им е изпълнението на Мерилин Монро на юбилея на Джон Кенеди в Медисън Скуеър Гардън, където актрисата го поздравява с прочутото „Happy Birthday, Mr. President!”. Според разказите на познати на Монро, тя е била сигурна в искрените чувства на Кенеди, и дори се е надявала да стане негова законна съпруга. Но, както е известно, това не е съдено да се случи.

Още в момента на изпълнението на звездата, отношенията й с Кенеди са вече изживени, а самата Мерилин затъва в дълбока депресия, която се опитва да заглуши със забранени препарати. На 5 август 1962 г. тялото на Мерилин Монро е открито в хотелската й стая. Като официална причина за смъртта е посочено самоубийство, но много почитатели на актрисата до последно не вярват в това, мислейки, тя е просто „отстранена”, защото е знаела много и би могла да причини скандал.

Джон Фицджералд Кенеди не я надживява за дълго. На 22 ноември 1963 г. президентът е застрелян в американския град Далас. Това престъпление се превръща в едно от най-загадъчните дела в историята на САЩ, а споровете около него не стихват и досега.

Ан Пенжо

Ан Пенжо, която цял живот се е интересувала от изкуство, се запознава с френския президент Франсоа Митеран когато е на 19 години. Тогава политикът й помага да се премести в Париж и да гради кариера, а малко по-късно между двамата се създава любовна връзка и истинска близост, въз основа на страстта им един към друг и към изкуството.

Към началото на тази история Митеран вече е женен, но това не го спира, и френският държавен глава фактически живее в две семейства. През 1974 г. Ан ражда дъщеря, която кръщават Мазарин, след което Пенжо и детето се преместват в едно от жилищата, собственост на Митеран.

След смъртта на френския президент през 1996-а, законната му съпруга Даниел Митеран забранява на Ан да присъства на погребението. Но Пенжо все пак отива заедно с дъщеря си и се прощава с любимия си.

Ан Пенжо с дъщеря си на погребението на Митеран.

А през 2016-а във Франция излезе книгата „Писма до Ан”, която съдържа 1200 любовни послания на бившия френски президент до Ан Пенжо. След публикуването на сборника окончателно стана ясно, че връзката между Митеран и Пенжо е била основана на трогателна и истинска любов, която двамата успяват да опазят през годините.

Митеран изпраща последното си писмо малко преди да почине. В него за последен път признава своите чувства към любимата жена: „Моето щастие е в това да мисля за теб и да те обичам. Но ти винаги си ми давала още повече. Как да не расте любовта ми?”.