Нов побратим град за Русе

Крайдунавският град ще се побрати с град в Южна Америка, където над 500 семейства имат български произход.

 

Това е аржентинският град Берисо, разположен в провинция Буенос Айрес. В населеното място живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени, които все още успяват да поддържат спомените за родината си живи.

Берисо, видян от птичи поглед.

През 30-те години на миналия век в Берисо са съществували минимум три организации, основани от български емигранти – Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ. През 1955 г. те се обединяват и образуват Българско културно дружество „Иван Вазов“. Любопитно е да се спомене, че Берисо не напразно е наричан  „провинциалната столицата на имигрантите“, тъй като, освен българи, в него са намерили нов дом и поляци, словенци, ливанци, арменци, сирийци, литовци, албанци и много други народности.

Част от многото националности, заселили се в Берисо.

Предложението бе внесено от кмета на Русе – Пенчо Милков – и ще бъде разгледано по време на октомврийската сесия на Общинския съвет.

Сградата на Община Русе.

В интерес на истината, до него се е стигнало след среща на ръководството на Община Русе с посланика на Аржентина – Алфредо Атанасоф, който полага изключителни усилия за укрепването и задълбочаването на отношенията между двете страни и традиционно поддържа добри приятелски отношения с крайдунавския град.

Другите побратимени градове на Русе.

В контекста на отправеното Споразумение за побратимяване считам, че установеното бъдещо сътрудничество ще допринесе, както за напредъка на двете общности, така и за укрепването на духа, на по – голяма интеграция и обмен на опит, който ще даде нов тласък на международните ни отношения. – съобщи русенският кмет