Невероятни железопътни маршрути, които не са за изпускане (Първа част)

Пътешествието с влак макар и да не е най-бързият начин да се доберете до местоназначението, определено е един от най-впечатляващите.

От големите прозорци на вагоните могат да се видят наистина поразителни пейзажи, които да ви запознаят с природата и ландшафта на една или друга страна. Бързаме да ви разкажем за железопътните маршрути, които минават през най-живописните места в света.

От Канди до Ела, Шри Ланка

Влаковете са основният вид транспорт на острова и се ползват с голяма популярност сред туристите, за които пътешествието с влак е възможност да се насладят на невероятни пейзажи и да се запознаят с бита на местните жители. За най-живописен се смята маршрутът от Канди до Ела.

По време на пътуването пред пътниците се открива изглед към чаени плантации, хълмове, гори, реки, водопади и села. Влакът преодолява 163-те километра за 6 часа. Така че сядайте до отворените врати на вагона, провесвайте крака навън и дръжте камерата в готовност.

От форт Уилям до Малайг, Шотландия

Железопътната линия, по която се движи  експресът „Хогуортс” във филмите за Хари Потър, в действителност съществува и се нарича Западнохайлендска. Само че влакът тръгва не от Лондон, а се движи по маршрута Форт Уилям – Малайг. По време на пътешествието пред пътниците се откриват потресаващи хълмове и ливади, средновековен замък и езеро, а един от участъците на железопътната линия минава по най-големия виадукт от XIX век – Гленфинан. Той също е познат на любителите на историите за Хари Потър.

От Санкт Мориц до Цермат, Швейцария

Осемчасовият маршрут между двата високопланински ски курорта в Алпите се смята за един от най-красивите в Швейцария. По време на пътуването с „Ледниковия експрес” от панорамните прозорци пред пътниците се откриват невероятни гледки към заснежени планини, клисури, реки и ручеи. По пътя влакът преодолява 291 моста и 91 тунела. Опитните пътешественици съветват внимателно да се оглеждате през целия път, за да не пропуснете долината на Горна Рона, прохода Обералп и Рейнската клисура, която наричат „швейцарския Гранд Каньон”.

От Крайстчърч до Греймут, Нова Зеландия

Влакът TranzAlpine с панорамни стъкла и открита платформа в  края на композицията преодолява разстоянието от 231 километра за четири часа и половина. Казват, че маршрутът е един от най-живописните в света: той преминава през четири тунела (включително 8-километровия Отира), четири моста – виадукта, заснежените Южни Алпи, клисурите на река Уаимакарири и покрай реката Тарамакау и езерото Брунер.

 От Ченаи в Рамешварам, Индия

Километър и половина от тази знаменита линия минава над Индийския океан. Но маршрутът се е прославил не само с пленителните си морски пейзажи. Мостът Pamban към остров Рамешварам е построен през 1914 г. и оттогава практически не е бил ремонтиран. Затова тази железопътна линия се смята за една от най-опасните в света.

По време на щорм релсите заедно с влака се люлеят над свирепото море, от което пътуването става още по-опасно. Затова пък ярките впечатления дълго не избледняват.

От Москва до Владивосток, Русия

Пътешествието по Транссибирската жп-линия, която е най-дългата в света (цели 9288.2 километра), отнема шест дни. По време на пътуването по Европейската част, Урал, Сибир и Далечния изток пътниците ще имат възможност да видят разнообразната природа на Русия.

От Транссиб се отклоняват две линии, които водят в Пекин,  ̶ Трансманчжурската магистрала (през Харбин) и Трансмонголската (през Улан Батор).

Опитните туристи препоръчват последната на любителите на заснежените хълмове и необятните равнини. Прекъсване е най-добре да направите по средата на пътя – в Иркутск, откъдето за един час можете да стигнете до езерото Байкал.

Що е отнася до сезона, то най-популярният период за наблюдение на монголските хълмове и сибирската тайга е от май (когато цъфти розовият рододендрон) до август.