Най-старият пъб в Англия е застрашен

Тъмни облаци са надвиснали върху най-старата английска кръчма, която датира от VIII век след Христа. Ето за какво иде реч:

 

Пъбът Ye Olde Fighting Cocks („Биещите се стари петли“) се намира в град Сейнт Олбънс, графство Хартфордшър, Англия. Макар за въпросния пъб да свидетелстват немалко писмени извори, че функционира още от 700-та година сл.Хр., основите на сегашната постройка са били издигнати през XI век. Първоначално кръчмата била използвана и като гълъбарник, заради което била кръстена „Трите гълъба“.

Пъбът.

Впоследствие, по време на кралица Виктория, името било променено: „петлите“ са препратка към боя с петли – много популярен спорт през онези години, а „Ye Olde“ е често използвана фраза в англоезичните държави, чрез която се набляга на факта колко старо е дадено нещо. Екстериорът на Ye Olde Fighting Cocks в днешно време е запазен още от времето на Тюдорите. Последните ремонтни дейности се извършват през 50-те години на миналия век, а от 2000 г. насам пъбът е вписан в книгата „Световни рекорди на Гинес“ като най-старият и все още действащ такъв в Англия.

Катедралата в Сейнт Олбънс – един от символите на града.

Но уви, всяко хубаво нещо си има своя край…

Неотдавна се разбра за трудното положение, пред което е изправено заведението, след като сегашният му собственик, Кристо Тофали, сподели много прочувствена публикация във Facebook. С “разбито сърце” той признава, че е направил всичко по силите си, за да запази легендарното заведение. Но не успява да се справи с кризите, предизвикани от COVID-19. Впрочем, само часове, след като Крис Тофали споделя новината в дигиталното пространство, той бива „залят“ от сума ти съобщения за подкрепа не само от жителите на Сейнт Олбинс, но и от цял свят.

Кристо Тофали.

По всичко изглежда, че прочутият пъб все пак ще бъде запазен, по данни на BBC, ала с изцяло нови собственици: “Всички ние искаме най-доброто и се надявам новото ръководство да запази поне малко от духа на мястото в бъдеще“ – допълва Тофали. Все пак постройката е под закрилата на Historic England – изпълнителен неведомствен държавен орган към Британското правителство, чиято задача е да предпази и съхрани историческото наследство на Англия.

Част от интериора на кръчмата.

Любопитно е да се спомене, че преди 7 години PETA атакува Ye Olde Fighting Cocks заради „обидното“ му име, апелирайки за неговата незабавна промяна. Но в края на краищата искането бе отказано.

Говори се, че дори и Оливър Кромуел е пренощувал веднъж в пъба по времето на Английската гражданска война (1642-1651).

Оттук можете да видите как изглежда Ye Olde Fighting Cocks – https://www.youtube.com/watch?v=AS7JtTgfVsE  .