Най-големият жив тромпетист свири със Софийската филхармония

Не е случайно, че ангелските инструменти са арфа и тромпет. За да се уверите в красотата на звуците на медния духов инструмент, не пропускайте тази вечер (13 май) концерта на Сергей Накаряков в зала „България“. Обявеният за най-големия жив тромпетист ще свири със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров.

 

В програмата са включени Концерта за тромпет и оркестър на Александър Арутюнян и Симфония No 1 от Луис Глас.

Кой е Сергей Накаряков?

Сергей Накаряков (1977) е наричан „Паганини на тромпета“ и „Карузо на тромпета“. Той е определян като един от най-великите тромпетисти на нашето време. Ако не беше пандемията, нямаше да имате шанса да го видите на концерта на 13-ти май, тъй като по план в зала „България“ трябваше да се развихри тайванско-австралийският цигулар Рей Чен, първият носител на награда в Международния конкурс за цигулки на Йехуди Менухин през 2008 година. Заради коронакризата обаче Чен не можа да пътува до страната ни.

Онова, заради което Сергей Накаряков е толкова забележителен музикант, е, че смело нарушава установените правила за изпълнение на класическа музика на тромпет, и го прави по възможно най-виртуозния начин.

Накаряков е роден в Нижни Новгород и на 6-годишна възраст започва да свири на пиано. На девет претърпява катастрофа и се налага да забрави за клавишите и да вземе тромпета. В този труден за него момент баща му е най-голямата му подкрепа и учител. Той развива дарбата му и тя е забелязана четири години по-късно, когато Сергей е на тринадесет и участва във  фестивал за тромпетисти в Корсхолм, Финландия. Следва първата му концертна изява зад граница и тя е в България – годината е 1990-а. На следващата – Сергей Наваряков свири на фестивала на Иво Погорелич в Бад Ворисхофен, Германия, и дебютира с Литовския камерен оркестър на Залцбургския фестивал. Там, вече на 14-годишна възраст, получава наградата Prix Davidoff.

Следват световни турнета и триумфи в музикални центрове като Hollywood Bowl в Лос Анджелис, Lincoln Center в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Royal Albert Hall в Лондон. Канен е на фестивали в цяла Европа, Америка и Канада, като в Япония се радва на особен интерес и осъществява концертни турнета, продължаващи по няколко седмици.

Сергей Наваряков е невероятен виртуоз, който не се затруднява да изсвири на тромпета дори концерти и пиеси, писани за цигулка.

През 2002 г. получава голямата награда ECHO Klassik Award, с която е обявен за инструменталист на годината.

Често свири със сестра си – пианистката Вера Накарякова. В досегашната си кариера си е партнирал с най-големите съвременни солисти, оркестри и диригенти, включително и с легендарната пианистка Марта Аргерич.

Александър Арутюнян.

Концертът за тромпет и оркестър на Александър Арутюнян, който ще имате възможност да чуете в импретацията на Накаряков, е изключително красив. Александър Арутюнян (1920-2012) е един от най-големите композитори на Армения. Завършва „композиция” и „пиано” в Ереванската консерватория, където по-късно започва да преподава. Начело е на Арменската филхармония в продължение на 38 години – от 1954 до 1991 година. Известен е с кантатата си „Родина”, с „Арменска рапсодия” (в съавторство с Арно Бабаджанян) за два рояла, със Симфоничната сюита „Арменски танци”. Създал е и един от най- известните концерти за тромпет за XX век.

Концертът му за тромпет и оркестър, който ще чуем тази вечер, е влязъл трайно в репертоара на всеки виртуоз, свирещ на медния духов инструмент. Когато го пише, Арутюнян го посвещава на прочутия майстор на тромпета Тимофей Докшицер (1921-2005).

Заради това всеки, който го изпълнява, го прави, както с чувство на уважение към големия талант на Докшицер, така и с тайната надежда да го задмине. Дали Сергей Накаряков ще се справи с тази амбициозна задача, ще можем да разберем след концерта, когато най-големите музикални критици ще произнесат строгата си, но справедлива присъда.

Луис Глас.

Второто произведение, което ще бъде изпълнено от Сергей Накаряков – Симфония No 1 от Луис Глас, също заслужава вниманието ви. Луис Глас (1864-1936) е един от най-известните датски композитори. Учи в Консерваторията в Брюксел, където е запленен по музиката на Цезар Франк и Антон Брукнер. Развива кариера на виртуозен пианист, но след като едната му ръка се парализира, е принуден да се оттегли от сцената. В периода 1893–1926 композира шест симфонии (1893–1926), които са записани на лейбъла на Danacord. Първата – онази, в която по най-ярък начин се е излязла болката на Глас и гнева му срещу странните обрати на съдбата, ще може да чуете именно тази вечер – в изпълнението на топ тромпетиста Накаряков.