Наоми Кембъл в трескава подготовка на изложбата си

На 22 юни т.г. се открива изложба, посветена на супермодела Наоми Кембъл.

Тя ще бъде в музея „Виктория и Албърт“ (V&A museum) в Южен Кенсингтън от 22 юни т.г. до април 2025 година. Озаглавена е „NAOMI: In Fashion“ и ще отведе нейните почитатели в Южен Лондон, където Кембъл започва своята 40-годишна кариера в модата, до наши дни.

Ще бъдат показани над 100 тоалета, сред които корсет, вдъхновен от автомобил на Thierry Mugler, розов тоалет на Valentino от Met Gala и обувки на Vivienne Westwood.

Кембъл признава, че за нея е „чест“ да сподели „своя живот в дрехи“. От музея заявиха, че тази първа по рода си изложба е разработена с творческите идеи и под зоркото око на модела.

Кембъл е сред първите хора, известни като „супермодел“ – модел, който се е превърнал в международна знаменитост, заедно с връстничките си Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън, а по-късно и Клаудия Шифър.

Характерната и неповторима походка на Кембъл ще бъде вдъхновение за началните сцени на събитието, следвани от детството ѝ в столицата и сценичните ѝ стремежи, преди да бъде забелязана от скаут за модели и бързо да се прослави.

Освен десетки дрехи и аксесоари, ще бъдат показани и някои от най-ранните ѝ снимки за корици, включително заглавната страница на Vogue Paris от август 1988 г., когато става първият чернокож модел на корицата на престижното издание.

Ще бъдат показани и запомнящи се моменти от дефилетата на Кембъл, като например прочутото й спъване в сините обувки с високи платформи на Vivienne Westwood през 1993 г., които според кураторите на изложбата ще бъдат за първи път събрани с останалата част от облеклото.

Ще бъдат показани и дрехи, които моделът е носила и в по-трудни периоди от живота си, включително по време на съдебното ѝ дело, както и роклята на Dolce & Gabbana, която тя носи в последния ден, в който полага общественополезен труд.

Малко са супермоделите като Наоми Кембъл, които да станат толкова известни през 90-те години на миналия век, че през 1995 г. заедно с колежките да стартират собствена международна верига ресторанти – The Fashion Cafe, която имал филиал, намиращ се на площад „Лестър“.

Публиката ще може да се запознае и с дейността на модела в областта на благотворителните кампании и отношенията й с наставници като Нелсън Мандела, както и с времето, когато е живяла с дизайнера Azzedine Alaïa, когото е наричала „Татко“.

Сонет Станфил, старши куратор във V&A, заяви, че Кембъл „е призната по целия свят като супермодел, активист, филантроп и творчески сътрудник, което я прави една от най-плодовитите и влиятелни фигури в съвременната култура“.

„Радваме се, че работим с Наоми Кембъл по този проект и че ще отбележим бляскавите моменти в кариерата ѝ с нашата публика“, добави Станфил.