Наградите „Грами“ с нови промени

Преди броени дни Националната академия за изкуство и звукозапис на САЩ взе решения, с които цели да промени към по-добро церемонията за връчване на престижната музикална награда. Ето кои са те:

 

Ако сте свикнали с категорията „Най-добър албум за съвременна градска музика“ (Best Urban Contemporary Album), занапред ще трябва да свикнете с новото ѝ официално име – „Най-добър прогресиращ R&B албум“ (Best Progressive R&B Album). Решението бе обявено от самия президент и главен изпълнителен директор на академията – Харви Мейсън Джуниър, според когото промяната ще „рефлектира по-добре върху актуалното състояние на музикалната индустрия“.

Бионсе, Риана, The Weekend и Лизо.

Да припомним, че въпросната категория бе създадена преди седем години, а сред носители на наградата са Бионсе за музикалния си албум „Lemonade“, Риана за „Unapologetic“, The Weeknd (Ейбъл Тесфайе) за „Beauty Behind the Madness“ и Лизо за „Cuz I Love You“. С новото си име тя вече ще описва по-подробно смесения поджанр, който може да включва елементи от хип-хоп, рап, фолк, електро, рок и други музикални стилове.

Причина за промяната се оказа думата „urban“ (градски, урбанистичен), фигурираща до неотдавна в името. През последните години музикалната индустрия се стремеше да премахне „неудобната“ дума, която според редица експерти е остаряла и служи като общо събирателно за чернокожата музика: „ Тази дума не само описва погрешно категорията, но е и зародена от расовата стереотипност на чернокожите общества.“ – разясни пред The Guardian Кехинд Андрюс, професор по африкология в Бирмингамския университет.

Впрочем американската звукозаписна компания Republic Records, отговаряща за певци като Ариана Гранде, Дрейк и Тейлър Суифт, също обяви неотдавна, че повече няма да използва „обидната“ дума.

Любопитно е, че прилагателното „urban“ не е изцяло забранено. То може да се срещне в промененото име на категорията „Най-добър латино поп или градски албум“ (Best Latin Pop or Urban Album), като по този начин се признава „широкият спектър на стил и култура на латино поп музиката“.

Промените, разбира се, не включват само преименуването на няколко категории. Част от новите правила изискват всички нови членове на Комитета за преглед на номинациите да обявят предварително личните си връзки с номинираните, ако има такива, преди да бъдат допуснати до церемонията за награждаването. Целта е да се избегнат евентуални фаворизирания от страна на комитета и журито. Проблемът бе посочен още от предшественика на Харви Мейсън Джуниър – Дебора Дуган.

Дебора Дуган и Харви Мейсън Джуниър.

Между другото, мнозина се питат дали новите промени не са повлияни от протестите срещу расова дискриминация, които заляха Съединените щати след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Засега е предвидено 63-тото издание на наградите „Грами“ да се състои на 31-ви януари, 2021 г., ако нещо не го възпрепятства и отложи.