Можете ли да гледате животно в очите и да продължите да ядете месо?

Този социален експеримент по британската телевизия се нарича „Meat the family“ ( игра на думи – произнася се като „срещни се със семейството“, но думата „срещам се“ е изписана като „месо“).

Излъчва се по „Канал 4“. Сюжетът е следният: на две семейства, които много обичат да си похапват печени пържолки и пилета на грил, им се предоставя възможността в продължение на три седмици да се грижат за представители на животинския свят, които най-често присъстват на трапезата им.

Всичко върви така, както може да се очаква, докато накрая историята се преобръща като филм на Михаел Ханеке.

Но да не избързваме с края. Първоначално предаването е рекламирано като „шоу, посветено на най-голямото ни прегрешение“.

Мастити анализатори обявяват, че вече не сексът и дрогата са изкушенията на века, а месото. Хората просто трябва да намалят драстично консумацията му, в противен случай планетата ще загине. Големият въпрос е: „Как можете да гушкате кучето си, докато слагате друго животно във фурната?“

И така се стига до идеята за социалния експеримент – едното семейство получава две прасета, а другото – три кокошки. След това на тях най-тържествено им се задава въпроса: „Мислите ли, че можете да гледате тези животинки в очите и накрая на третата седмица да ги изядете? Между другото те си имат и име. Кокошчиците се казват Клъки, Дженифър и Хайли.“

Без да се замислят – двете фамилии отговарят в хор: „Да!“

След това тържествено отбелязват присъствието на новите си домашни любимци. Тези с прасетата похапват свински пържолки, а грижещите се за Клъки, Дженифър и Хайли нагъват пилешки кълки.

Авторите на предаването не се отказват – двете семейства преминават през образователен курс – научават важни неща за техните питомци.

Първото семейство с кокошките посещава холандска мегаферма, където в рамките на 41 дни пиленца израстват до кокошки, след което ги умъртвяват с газ и електрошок. Но птиците нито за ден не са излизали на дневна светлина.

Второто семейство е информирано, че свинете са изключително умни. Посещават дори Берлин, където стават свидетели как прасе пуска стотинки в кутия. „Можете ли да гледате как прасе прави трикове и след това да отидете да вечеряте свинско?“

Момченцето в семейството се разколебава – още повече, след като разбира, че прасето е достатъчно умно, за да играе видеоигри.

„Прасетата са по-интелигентни от кучетата“ – заключава момченцето. После възкликва „Хюго е тъп“ и хвърля такъв поглед на домашното си куче, че зрителят вече няма никакво съмнение – при първа възможност детето ще изяде Хюго под формата на кюфтета.

Дотук „Meat the family“ има някакъв смисъл. Но не е нищо особено, коментират в „Гардиън“. Това е поредното телевизионно шоу, в което участниците променят мнението си в резултат на нови преживявания и осмислен опит. Такива по британската телевизия има много – приемно семейство, което категорично държи да се грижи само за бели деца, изведнъж трябва да поеме отговорност и за афроамериканче. Бос на голяма строителна компания зарязва шефския си кабинет, слага шлема и се влила в редовете на армията си от заварчици.

Но да се върнем на „Meat the family“ и на ключовия въпрос, който задават продуцентите: „Дали, след като близо месец семействата са се грижили за прасетата и кокошчиците, ще успеят и хладнокръвно да ги заколят, и изядат?“

Оказва се, че да.

„Да, бихме го направили. Все още сме луди месари“ – обявява бащата, главата на семейството с кокошките. А децата му се смеят малко истерично. След това действието се развива изключително бързо. Децата занасят пилетата до микробус, който ги откарва нанякъде. Всъщност не е никаква загадка – те трябва да бъдат заклани, попарени, оскубани.

В следващия кадър виждаме как семейството получава трите пилета, но във вид, готов за тигана. Момиченцето взима едно от пилетата и започва да го люлее. Плаче и го нарича по име.

Бащата му го взима от ръцете му и го уговаря – ще му сготви любимото ядене – печено пиле с картофи. Веднага настроението се повишава.

След това виждаме как цялото семейство похапва. А едно от момичетата с пълна уста пита: „Това е Хейли, нали? Защото Хейли не харесваше никого от нас.“

И каква е поуката от „Meat the family“? Да, съвременното фермерство може да е жестоко и брутално. Ето защо е важно да не се забравя, че животните са живи създания – с богат вътрешен живот. Но все още не е кой знае какъв проблем те да бъдат изядени – особено ако сме сигурни, че и ние не сме им били кой знае колко симпатични.