5 ненаписани нидерландски правила

Ненаписаните правила, които различните народи спазват често пъти, са по-уважавани от писаните. Поколения наред те са се установявали в живота на хората. Въпреки че не са задължителни, познаването и прилагането им създава онази необходима спойка в обществото, която му помага да помни традициите и да го предава на бъдещите поколения.

 

1. Пращането картички

Сякаш единият стълб на нидерландската икономика се крепи именно върху индустрията с картичките за пожелания. Холандците изпращат картики за всякакви поводи, въпреки че рядко ще намерите повече текст върху тях, освен името на адресанта. Ражда ви се бебе, разболявате се, сменяте си работата, местите се в нова къща – винаги ще получите картичка! Най-добре и вие да последвате примера на тези, които ви ги изпращат, ако живеете в страната на лалетата.

2. Откровеността се цени

Не бързайте да се засегнете, ако някой, дори напълно непознат, ви каже нещо директно и откровено. Нидерландците не го правят от лошо чувство, а държат на директността и откровеността – при тях замазването на проблема или разтягането на локуми са рядкост. Така че, ако някой ви каже, че имате лош дъх или не си вършите добре работата, явно има защо. Впрочем, по време на разговор, прекият зрителен контакт е също важен за тях. Затова, ако носите очила, по-добре да ги свалите, в знак на уважение. Освен това щастливият народ обича да споделя мнението си и то да бъде чуто.

3. Усмивка и ръкомахане

Когато гостите ви си тръгват, би трябвало да ги изпратите до входната врата и дори навън, ако времето го позволява. Дотук звучи нормално, но по-важният момент идва след това. Трябва продължително да им махате с ръка и да им се усмихвате, докато не изчезнат от полезрението ви. Ако случайно се приберете, преди гостите да се скрият от погледа ви, това ще се възприеме като груб и невъзпитан жест.

4. Винаги казвайте кой е на телефона

Например, обаждате се на сестра си, тя вдига и казва „Ало, аз съм Саския.“ Очевидно е, че е тя, след като сте набрали телефона ѝ. Но по неизвестни причини, нидерландците са запазили формалностите на телефонния етикет. Може да се случи и обратното, когато звъните и ви дигнат, веднага да съобщите кой е на телефона, въпреки че името ви вече е било изписано на екрана.

5. Никой не прекъсва семейната вечеря

В Нидерландия не обичат да ги прекъсват по време на вечеря. За нидерландците времето, прекарано със семейството, е много ценно, затова не ги тревожете между 18 и 19 часа вечерта. Освен, ако има нещо наистина важно и много спешно.