Megxit: Пандемия, пари и един президент

Докато пандемията с коронавируса продължава да тероризира целия свят, а Канада и Обединеното кралство умуват какво ще правят с принц Хари и Меган Маркъл, четиридесет и петият президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп ясно заяви своята позиция. Ето за какво става въпрос.

 

 

Остава по-малко от ден до официалното отделяне на херцозите на Съсекс от британското кралско семейство. Това означава, че принц Хари и Меган Маркъл вече няма да носят титлите „херцог и херцогиня на Съсекс“, да представляват Нейно Величество и да се възползват от парите на британските данъкоплатци. Очаква се, също така, по-малкият син на Даяна да вземе фамилното име Уелски, а съпругата му да си върне моминското име. Но какво ще се случи със скандалната двойка оттук нататък?

Първоначалните планове на младото семейство бяха свързани с живот между Канада, където ще прекарват по-голямата част от времето си, и Обединеното кралство. Впоследствие се разбра, че Хари и Меган възнамеряват да се преместят в Лос Анджелис, родният град на актрисата. И така, докато британските и канадските данъкоплатци умуваха  дали и каква част от парите им да отиват за тяхната сигурност, Доналд Тръмп ясно и твърдо заяви позицията на САЩ.

Аз съм голям приятел и почитател на кралицата и Обединеното кралство. Научих, че Хари и Меган са напуснали Великобритания, за да се установят за постоянно в Канада. Те, обаче, се преместиха от Канада в Съединените щати, но ние няма да им плащаме охраната. Трябва сами да си плащат!“ – написа в Twitter профила си Доналд Тръмп. Да припомним, че Щатите са сред най-засегнатите държави в света с близо над 140 хил. заразени от коронавирус, където сума ти пари отиват и в помощ на американското здравеопазването, и в помощ на държавната икономика.

Впрочем, говорител на съпрузите сподели пред BBC: „Херцогът и херцогинята не възнамеряват да поискат пари от американското правителство за финансиране на тяхната безопасност. Те вече са сключили договори с частни охранителни компании.

Впрочем 45-ият президент не бива да се тревожи, защото, въпреки че принц Хари и Меган Маркъл са си останали вкъщи, както всички жители на Града на ангелите, те вече са си намерили работа. За американката се знае, че ще озвучава документален филм на Disney, посветен на слоновете в Африка, чиято премиера се очаква през април по новия телевизионен канал Disney +.

И докато херцозите на Съсекс се намират на километри от случващото се в кралството, по-големият брат на Хари Уилям и съпругата му Катрин (Кейт) Мидълтън не спират да помагат и да крепят духа на своите поданици по време на бушуващата епидемия от коронавирус.

Още миналата седмица в социалната мрежа Instagram бе качено видео на принц Джордж, принцеса Шарлот и малкия принц Луи. Техните аплодисменти бяха придружени с благодарствено послание, което бе адресирано към всичките медици, разносвачи, фармацевти и доброволци към Националната здравна служба (NHS), които се грижат за здравето на нацията в тези трудни времена.

Допълнително херцозите на Кеймбридж отпуснаха 5 млн. паунда, които бяха насочени към сайта https://www.nhs.uk/oneyou/every-mind-matters/ . Неговата цел е да подпомага гражданите на острова, които са под карантина или доброволно изолирали се, предлагайки им набор от мотивации, ценни съвети, тренировъчни упражнения, идеи, видео клипове, телефонна връзка и психологическа помощ.

 

И така, докато едните херцози мислят за своите нужди, другите са сложили приоритетите и грижите на сънародниците си пред техните.