Малките и интересни истории на Варна

Варна, като много други български градове, има извънредно богата и пъстра история. Същевременно изключително много интересни и важни факти за морската столица не само не се учат в училище, но и са непознати за повечето варненци. За щастие има една „Фейсбук“ група, възнамеряваща да „поправи“ тези пропуски.

 

Това е страницата „Музей за нова история на Варна“ в социалната мрежа. Страницата с информация за текущи събития и актуални новини функционира не от вчера, но от известно време насам лансира собствена рубрика.

Озаглавена е „Ретро Кафе“ с водеща Стефка Мухтарова, която е и екскурзоводката в музея. Има оператор, монтажист, който е и уредник на културно-образователната институция – Теодор Роков. Първото образователно видео е качено на 25-ти февруари 2021 г., като всеки последен четвъртък на месеца се качва ново 10-минутно видеоклипче.

Водещата Стефка Мухтарова ще ви зареди с такава енергия, че мнозина от вас ще си спомнят за своя най-любим учител или преподавател от университета, или от частите уроци. Мухтарова е както увлекателен и сладкодумен разказвач, така и има невероятно чувство за хумор. Информацията е поднесена по такъв начин, че лесно да бъде възприета от всеки слушател.

Така научаваме малко известен факт е, че по време на Руско-турската освободителна война Варна не само е пазена от корпуса на египетски принц, но и след Освобождението населението ѝ е било предимно гръцко и турско. Българите са били малцинство – почти 3000 души…  Едва след подписването на Санстефанския мирен договор голям брой българи от покрайнините започват да се заселват в самия град, оформяйки по този начин етническата му карта и до ден-днешен. Въпреки антигръцките настроения и политика от 1906-а, свързани с изселването на етническото гръцко население от Пловдив, Асеновград, Варна, Бургас и други черноморски градове, кварталът в центъра на Варна продължава да носи името „Гръцки квартал (махала)“.

Оттук можете да следите новите филмчета, както и да изгледате по-старите на тема „Малки истории на Варна“ – https://www.facebook.com/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-452095944898512/?ref=page_internal .

А сега да кажем няколко думи и за самия музей, намиращ се на улица „Осми ноември“ № 3.

Сградата на музея.

Сградата му, архитектурен паметник на културата, е сред най-старите в града. Предполага се, че е строена през 30-те години на ХІХ в., като преди това на нейно място е имало друга постройка. През 1851 г. в старата къща се помещава консулството на Кралство Белгия. В следващите години тя се превръща в хотел, после в затвор; впоследствие в нея започват да се съхраняват декорите на Варненския театър. През 60-те години на миналия век зданието е предоставено за нуждите на музея, като експозицията му е открита на 4-ти август 1969 година. През 2000 г. се извършва неговото осъвременяване, като се добавят и нови експонати. Експозицията е разположена на три нива: показани са над 4000 експонати – от Освобождението на Варна до началото на Втората световна война.

Част от експозициите на музея.

Музеят за новата история на Варна съхранява жив спомена за миналото на града, давайки възможност на гостите да се потопят в атмосферата на някогашна Варна, в най-съзидателните и динамични десетилетия на промени след Освобождението през 1878 година.“ – научаваме от представянето му.