Макензи Безос: „Няма да спра докато не изпразня сейфа“

Бившата съпруга на най-богатия човек в света положи Дарителска клетва

 

Макензи Безос се присъедини към благотворителния проект на Уорън Бъфет и Бил Гейтс The Giving Pledge (Дарителска клетва), чиито участници се задължават да пожертват най-малко половината от състоянието си за благотворителност.

Бившата съпруга на шефа на Amazon Джеф Безос – Макензи, се появи сред участниците на сайта на инициативата, където е публикувано писмото й.  „В допълнение към всички активи, които съм придобила през живота си, имам голямо количество пари, които мога да споделя с другите, – пише Макензи Безос – Ще подходя с разум към филантропията. Това ще отнеме време, усилия и грижи, но няма да чакам. Няма да спра, докато не изпразня сейфа“.

Джеф и Макензи Безос се договориха за условията за разделяне на имуществото при развода в началото на април. Бившата съпруга на милиардера стана една от най-богатите жени на земята: бизнесменът се съгласи да й даде 25% от дела си в Amazon (4 на сто от общия брой на акциите на компанията). В онзи момент активите се оценяваха на около 35.6 млрд. долара. Което означава, че според условията на The Giving Pledge, Макензи Безос трябва да дари минимум 17-18 млрд. долара.

Най-богатият човек в света Джеф Безос досега не се е присъединил към проекта. Той има собствен благотворителен фонд  – Bezos Day One Fund, за чието създаване обяви през септември 2018-а. Тогава милиардерът пожертва за него 2 млрд. долара. Фондът се занимава с две основни задачи – помощ за бездомните и създаване на предучилищни учреждения за деца от семейства с ниски доходи. Състоянието на Безос се оценява на 131 млрд. долара.

Началото на проекта The Giving Pledge на Мелинда и Бил Гейтс заедно с Уорън Бъфет, бе обявено през 2010-а. Сега в него участват 203-ма души от 23 държави. През тази година списъкът на положилите клетва да даряват, освен Макензи Безос, се попълни с още 16 души, включително съоснователят на WhatsApp Брайън Ектън и съпругата му, както и американския инвеститор Крис Сака, който влага средства в Uber, Twitter и Instagram.