Лувърът отново представя френските кралски регалии

След месеци на активна работа и реставрация, започвайки от март миналата година, емблемнатичната Галерия на Аполон на най-известния музей в света отново отвори врати за широката публика. Този път в постоянната експозиция са включени нови бижута, артефакти и прерогативи на френската монархия.

 

Произход

Галерията на Аполон след реставрацията.

Тази зала с право носи името на прочутия древногръцки и римски бог на слънцето и изкуствата – Аполон, въпреки че първоначално не се е наричала така. Историята ѝ започва при управлението на Франсоа I, когато е създадена под името Малката галерия (La Petite Galerie) през 1532 година. Благодарение на даровити художници, за нула време се превръща в много ценно помещение, където се помещават над 105 картини, скулптури и гоблени.

Възраждане

Галерията на Аполон през 1889 година.

За добро или лошо, преди 359 години, на 6 февруари, галерията е силно засегната от избухнал пожар – след който се предприемат незабавни мерки по нейното възстановяване. Тогавашният френски крал Луи XIV назначава за главен архитект Луи льо Во, а талантливи художници, като Шарл льо Брюн, не само я ремонтират, но и я правят още по-величествена от преди – вече носи името на бог Аполон. Освен това тя е първата кралска галерия на Луи XIV, която впоследствие служи за модел на Залата на огледалата във Версайския дворец. От 1861 г. в нея се пазят важни колекции от безценни вази, скъпоценни камъни и кралски бижута.

В наши дни

Короната от диаманти, сапфири, изумруди и рубини на Луи XV.

Последните процеси по реставрацията (март 2019 – януари 2020) са финансирани и от бижутерската къща Cartier. В галерията са представени съкровища и символи на френската власт от преди Френската революция, двете империи, Реставрацията на Бурбоните и Юлската монархия.

Короната от жълто злато, диаманти и изумруди на императрица Евгения.

Сред френските скъпоценности се намират короната от диаманти, сапфири, изумруди и рубини на Луи XV, короната от жълто злато, диаманти и изумруди на императрица Евгения, съпруга на Наполеон III, и тиарата с диаманти и изумруди на херцогинята на Ангулем – Мари Терез Шарлот Бурбон-Френска, дъщеря на Луи XVI и Мария-Антоанета.

Тиарата с диаманти и изумруди на херцогинята на Ангулем.

Всички тези шедьоври, и много други, са постоянно изложени в Галерията на Аполон (крило Denon, 1-ви етаж, стая 705) и очакват посетители, които да се вдъхновят от красотата, историята и изяществото им.