Lotus Evija най-бързият електромобил

Компанията Lotus представи нов модел, след пауза от над 10 години. Британската марка, която сега е под китайски контрол, се завърна на автомобилната сцена с гръм и трясък, показвайки електрическата хиперкола Evija. Към момента Lotus Evija е най-мощният сериен автомобил в света, разполагащ с 2000 конски сили, постигана от 4 електромотора. Почти толкова е и въртящият момент – 1700 Нм, което позволява на болида да постига максимална скорост от 340 км/ч и ускорение от 0 до 100 за по-малко от 3 секунди.

Evija разчита на батерии с капацитет 70 kWh, които осигуряват пробег до 400 км с едно зареждане. Самото зареждане, на 350-киловатова станция става за 18 минути (15 минути за 80% от капацитета). Електрическият силов тракт е разработен с компанията Williams Advanced Engineering. Новият хиперкар е с ултралек карбонов монокок, а цялостното тегло на автомобила е 1680 кг (заедно с доста тежките батерии). Evija е с оптимизирана аеродинамика, включително с активен заден спойлер.

Дебютният автомобил с карбонови компоненти разполага с иновативна тънка централна конзола, на която са селекторът за режима на движение и куп други команди, поверени на сензорни бутони. Колата раполага само с един дисплей на арматурното табло, с изображение на всички функции. Воланът е в стила на болидите от Формула 1.

Lotus Evija ще бъде представен в лимитирана серия от 130 бройки, всяка със стартова цена от 1.7 млн. паунда, без данъци и такси. Хипермобилът ще се произвежда във фабриката на марката в английския град Хетел.Възраждането на Lotus започна преди 2 години, когато китайският холдинг Geely придоби контролния пакет акции на компанията. В плановете на инвеститора, освен Evija, влиза производството на по-достъпен спортен модел, както и на кросоувър.