Лондонските магистрати отхвърлиха точки от иска на Меган Маркъл срещу британски таблоиди

Съдът във Великобритания отхвърли част от претенциите на херцогинята на Съсекс Меган Маркъл, които тя повдигна срещу таблоида Daily Mail и няколко други издания, свързани с него.

 

                                                                   

Магистратите прецениха като нерелевантни три пункта от иска, подаден от бившата актриса на 1 октомври 2019-а срещу няколко британски медии, които обвини в нахлуване в личния й живот, при отразяването на конфликта с нейния баща Томас Маркъл.

Изявленията на Меган, че изданията са „действали нечестно, с лоши намерения”, че „преднамерено за задълбочавали или раздували конфликта” с „явното намерение да я представят в неблагоприятна светлина” няма да бъдат разглеждани. По този начин съдът прие за убедителни доводите на защитата на изданията, която твърди, че подобни обвинения могат да бъдат отнесени към дело за оклеветяване, но не и за нарушаване на правото на личен живот.

В отговор адвокатите на херцогинята заявиха, че са изключително изненадани от подобно решение на съда. „По време на процеса крайностите, до които стигна Mail on Sunday, използвайки изопачена, манипулативна и нечестна тактика, чиято цел беше херцогинята на Съсекс, станаха очевидни, – цитира изявлението на защитните на Меган Маркъл от юридическата фирма Schillings порталът Royal Central. – Затова сме изненадани, че непочтенността на тези действия не е счетена за относима към делото”.

Въпреки това адвокатите на Меган Маркъл запазват оптимизма си, те считат, че имат всички шансове да осъдят Daily Mail, Mail on Sunday и други издания, принадлежащи на издателската къща Associated Newspapers.

„От сегашното решение става ясно, че основните елементи не са се променили, и на делото ще бъде даден ход”, казва юристите, наети от Меган Маркъл.

Повод за съдебния процес станаха пет статии, публикувани от Mail on Sunday и MailOnline през февруари 2019-а, които отразяваха подробности от конфликта между Меган Маркъл и баща й Томас Маркъл, довел до пълен разрив в отношенията им. В материалите се посочваха откъси от писмото, което Меган е изпратила на баща си малко след своята сватба с принц Хари през месец май 2018-а. В тях тя е представена като безчувствена личност, която не се интересува от здравето на прекаралия сърдечен пристъп Томас Маркъл.

Според Меган, това е нарушение на нейните авторски права върху публикувания текст, както и елемент от кампанията подета срещу нея от Daily Mail, преднамерено показваща младата съпруга на принц Хари в неблагоприятна светлина. В своя защита издателската къща твърди, че Меган Маркъл не е имала основания да мисли, че бидейки публичен човек, няма да се сблъска с факта, че някои детайли от личния й живот ще попаднат в полезрението на медиите.

Меган Маркъл се опита да подобри репутацията си, върху която публичният конфликт с баща й, нанесе сериозен удар. В края на април стана известно, че нейните адвокати са предоставили на съда други съобщения, изпратени от Меган Маркъл и принц Хари на Томас Маркъл преди сватбата. От тях става ясно, че двойката се е вълнувала за здравето му, но самият баща на булката не е реагирал достатъчно активно на тях.

Благодарение на новите документи стана ясно, че на 14 май 2018-а, пет дни преди сватбата на Меган и Хари, бъдещите младоженци доброжелателно са убеждавали Томас Маркъл да не общува с медиите. Настояването им било свързано със скандала, който се разрази преди това – папарашките снимки, на които се вижда как бащата на Меган се подготвя за сватбата, се оказаха фалшиви, за което той поиска прошка. Но въпреки че бъдещите херцози са били изцяло благоразположени, Томас Маркъл пропусна сватбата заради сърдечния пристъп.

Взаимното неразбиране прерасна в конфликт, след като бащата на Меган започна да дава многобройни изявления чрез медиите, обръщайки се към дъщеря си ту с оплаквания, ту с обвинения. Това накара херцогинята на Съсекс да прекъсне изцяло отношенията си с него и да реши да съди изданията, които детайлно отразяваха конфликта.