Краят на една епоха: основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин напускат ръководните си постовете в Alphabet

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин ще се оттеглят от лидерски постове в Alphabet, компанията-майка на Google, се казва в съобщение на организацията.

В него не се посочва каква е причината за решението на двамата, но се подчертава, че те ще продължат да участват в компанията като съоснователи, основни акционери и членове на борда на директорите на Alphabet. Тяхна собственост остават и над  50% от акциите на компанията.

Лари Пейдж

Пейдж беше изпълнителен директор на Alphabet, а Брин – президент на компанията. След напускането им постът президент ще бъде премахнат, а шефът на Google – Сундар Пичай, ще стане новият изпълнителен директор. Той ще съвместява постове и ще остане в борда на директорите.

„Ако компанията беше дете, през тази година щеше да навърши 21 години и щеше да е време да напусне гнездото. Въпреки че за нас бе голяма привилегия да участваме във всекидневното управление на компанията, вярваме, че е дошло време да поемем ролята на горди родители: да предлагаме нашите съвети и любов, но не и всекидневно дундуркане “, заявиха Пейдж и Брин в писмото си. Те обещаха, че „ще общуват редовно“ с Пичай. „Ние сме зашеметени, че малкият изследователски проект прерасна в източник на знания и възможности за милиарди – това бе залог, който направихме ние, двама студенти от Станфорд“, казват още основателите на Google.

Сергей Брин

Оттеглянето на Пейдж и Брин спуска завесата след един от най-успешните ръководни тандеми на компании в историята, коментира Financial Times. „Решението на основателите е краят на ерата за Google“, споделя The New York Times. Пейдж и Брин олицетворяваха компанията и бяха сред  най-влиятелните фигури в технологичния сектор, редом  със съоснователя на Apple Стив Джобс и съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, пише изданието. През последните години двамата избягваха публичните изяви, Пейдж дори пропусна годишното събрание на акционерите на Alphabet през месец юни, което предизвика много критики по негов адрес, отбелязва американският Forbes. Самата компания се сблъска с редица трудности: както заради антитръстово разследване на американските власти, така и заради недоволството на служителите по редица въпроси, включително договорите с американски правителствени агенции и случаите на сексуален тормоз в компанията, отбелязва списанието.

Сундар Пичай

Лари Пейдж и Брин Брин основават Google през 1998-а. През 2015-а  Alphabet е създадена като компания-майка, която обединява  търсачката и други проекти. Сундар Пичай работи в Google от 2004 г., а през август 2015-а става изпълнителен директор на компанията.