Кралски почести за маестро Любомир Ангелов

Чудесна новина за нашия сънародник, укрепващ дружбата между Кралство Испания и Република България.

 

 

Преди броени дни, по информация на официалната Facebook страница на Софийската опера и балет, се разбра, че Алехандро Поланко, посланикът на Испания в България, ще удостои маестро Людмил Ангелов с известния орден Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа (Orden de Isabel la Católica), присъден от Негово Величество Фелипе VI.

Негово Превъзходителство Алехандро Поланко – посланикът на Испания.

Нашият сънародник е сред най-известните пианисти в наше време, особено щом се касае до безсмъртните творби на великия Фредерик Шопен. Той е и академик в Кралската академия за изящни изкуства и исторически науки в испанския град Толедо. От години изнася немалко успешни концерти, като е бил и неколкократно награждаван в най-различни конкурси (като Senigallia в Италия и „Фредерик Шопен” в Полша). Основава и Международния музикален фестивал Толедо, наред с много други фестивали и фондации.

Маестро Ангелов във вихъра на музиката.

В интерес на истината, маестро Ангелов винаги е бил отворен за сътрудничество с посолството на Испания в София, както се случи през 2020 г., когато взема лично участие в честванията по повод 110 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания. Допълнително владеенето на испански език и професионалният му опит във Валенсия и Толедо значително допринасят за разпространението на испанската култура и ценности в България.

А какво представлява Офицерският кръст на Ордена на Исабел Католическа?

Учреден е на 14-ти март 1815 г. от крал Фернандо VІІ (1784-1833) с първоначалното му название „Кралски американски орден на Исабел Католическа в памет на великата кралица, на чиято политика се дължи откриването на Америка“. Целта на ордена е признание в доказана лоялност и заслуги в полза на благоденствието на отвъдморските територии.