Колие Van Cleef & Arpels от 1929 г. е продадено за 3.6 млн. долара

Колие Van Cleef & Arpels от 1929 г., украсено с диаманти и изумруди, е продадено за 3.6 млн. долара на търг в Ню Йорк. Накита наречен “Mystery Necklace”, е бил оценен на 2.5 – 3.5 млн. долара преди търга.

 

 

Колието е проектирано от Louis Arpels, един от основателите на Van Cleef & Arpels. То е изработено от платина и е украсено с 13 диаманта и 6 изумруда. Диамантите са с “брилянтно рязане” и общото им тегло е 13.96 карата. Изумрудите са с “кабошон” и общото им тегло е 4.29 карата. Колието е било закупено от частен колекционер.

“Mystery Necklace” е едно от най-известните творения на Van Cleef & Arpels. То е било носено от много известни личности, включително принцеса Грейс Кели и Елизабет Тейлър. Van Cleef & Arpels е френска компания за бижута, основана през 1895 г. Компанията е известна със своите изискани бижута, които често са украсени с диаманти, изумруди и сапфири.

Търгът включваше асортимент от кашмирски сапфири, които според аукционната къща продължават да се продават на високи цени.

Пръстен със сапфир и диаманти от Marcus & Co., включващ 10.31-каратов сапфир с възглавнична огранка, беше продаден за близо 2 милиона долара, или 192 047 долара за карат, над предварителната оценка от 500 000 до 700 000 долара.

Аукционната къща съобщи, че кашмирските сапфири продължават да се продават на високи цени.

Пръстен със сапфир и диаманти от Marcus & Co., съдържащ 10.31-каратов сапфир с възглавнична огранка, се продаде за близо 2 милиона долара, или 192 047 долара за карат. Предишната оценка беше между 500 000 и 700 000 долара.

Пръстен на Cartier с 14.51-каратов сапфир (sugarloaf cabochon) се продаде за 1.8 милиона долара, или 124 052 долара за карат. Първоначалната оценка беше между 800 000 и 1.2 милиона долара.

Въпреки че повече от половината от предметите в разпродажбата “Magnificent Jewels” се продадоха за повече от очакваното, един не успя да намери купувач. “Лавандова мечта” – розово-лилав диамант, за който се очакваше да се продаде между 1 милион и 1.5 милиона долара, не беше продаден.

Колие на Тифани с естествени перли се продаде за 300 000 долара.

Търгът на Sotheby’s предложи няколко забележителни продажби, включително колие с естествени перли и диаманти, подписано от Tiffany & Co., което надмина очакванията.

Колието, някога принадлежало на филантропката Мери Етел Вайнман, праправнучка на Чарлз Крокър, един от „Големите четирима“, построили Централната тихоокеанска железница, част от първата трансконтинентална железница в САЩ, беше продадено за 300 000 долара. Предишната оценка беше между 40 000 и 60 000 долара.

Търгът постигна положителни резултати, като над две трети от бижутата се продадоха над високите предварителни оценки. Sotheby’s отдаде това на намалената си комисионна за купувача – стандартизирани 20 процента.

„След четири продажби на един собственик, които постигнаха 100% успеваемост, и успешните продажби в Женева, резултатите от нашия търг в Ню Йорк доказват, че пазарът остава оживен и динамичен“, каза Квиг Брюнинг, ръководител на отдела за бижута за Америка и EMEA в Sotheby’s.

„Освен това сме насърчени да видим, че две трети от бижутата са продадени над високите си оценки, откакто на 20 май влезе в сила по-ниската ни комисионна за купувача. Това потвърждава, че по-справедливата структура на таксите е определение за приоритет на клиента, и не само насърчава повече купувачи да участват в търга, но също така потвърждава, че Sotheby’s е отворена за всички.“

Аукционната къща регистрира участие от 30 държави в Северна Америка, Европа и цяла Азия, включително Хонконг, континентален Китай, Сингапур и Тайван.

Юлия Кадийска