Кога Джеф Безос ще стане трилионер

Анализаторите на услугата Comparisun изчислиха кой от милиардерите ще стане първия трилионер в долари в света. Резултатите са публикувани на официалния сайт на Comparisun.

 

Оказва се, че най-близо до заветната цифра е създателят на Amazon Джеф Безос. Експертите прогнозират, че неговото състояние ще достигне един трилион долара през 2026-а, когато бизнесменът ще бъде на 62 години.

В непосредствена близост до Безос е китайският предприемач в сферата на недвижимите имоти Сюй Цзяин, който трябва да стане трилионер през 2027 г. на 68-годишна възраст. В челната тройка попада и основателят на Alibaba Джек Ма, който ще се наложи да чака своя трилион до 2030-а, когато ще навърши 65 години.

В десетката на милиардерите, които се стремят към трилиона влизат и колеги на Джеф Безос от Силициевата долина – създателят на Facebook Марк Зукърбърг (2036 г. ) и съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин (2051 година).

В момента Джеф Безос е най-богатият човек в света със състояние от 144 млрд. долара. Не е ясно обаче на каква методика на изчисленията се базира прогнозата за толкова стремителен седемкратен ръст на богатството на милиардера.

Ако се вярва на Bllomberg, Безос е единственият от петимата най-богати хора в света, който не е загубил пари от началото на 2020-а, когато започна пандемията от коронавирус. Нещо повече, шефът на Amazon дори спечели от COVID-19 и повишеното търсене на покупки онлайн около 24 млрд долара.

Както съобщава Business Insider годишната заплата на Джеф Безос не е чак толкова висока – 81 840 долара. По-голямата част от богатството му са акциите на Amazon, които притежава.  Ако цялото състояние на милиардера се раздели на времеви интервали, се оказва,  че той печели около 149 хил. долара на минута, или 2.4 хил. долара за една секунда.

По данни на Службата за социално осигуряване средностатистическият американец, с диплома за бакалавър, би могъл да спечели около 2.2 млн. долара през целия си живот. На Джеф Безос това би му отнело по-малко от 15 минути.

Американецът е толкова богат, че дори след развода със съпругата си Макензи, на която се наложи да даде около 25% от акциите на Amazon, успя да съхрани титлата си на най-богат човек в света.

Личното състояние на основателят на Amazon надвишава с 36% състоянието на цялото кралско семейство на Великобритания.  Нещо повече, обемът на капитала на Безос надхвърля целия брутен вътрешен продукт на Мароко, както и брутния вътрешен продукт на Исландия, Люксембург и Кипър взети заедно.

През април тази година състоянието на Джеф Безос превиши двойно богатството на Марк Зукърбърг. При това шефът на Facebook е  сред петимата най-богати хора в света.

В същото време основателят на Аmazon далеч не е най-щедрият филантроп. През целия си живот Безос е дарил за благотворителност по-малко от 20 млрд. долара. За сравнение Бил Гейтс е пожертвал около 50 млрд. долара, Марк Зукърбърг – 45 млрд. долара, а Уорън Бъфет – 30 млрд. долара.