Клодин Оже: Дали ще играя в пиеса на Молиер или момиче на Бонд – едно и също е

Първата французойка, станала момиче на прочутия Агент ОО7, актрисата Клодин Оже, почина в сряда, в Париж, на 78-годишна възраст. Тя печели световна известност с участието си във филма „Операция „Мълния“ през 1965-а, където партнира на Шон Конъри. Това е четвъртият филм от поредицата за Джеймс Бонд с режисьор Терънс Йънг.

Героинята й се казва Доминик Дервал (Домино). Сестра е на пилота, управляващ ядрения бомбардировач, който трябва да бъде отвлечен от лошите – престъпната организация „Спектър“, срещу която Агент ОО7 се бори. Освен това неин бивш любовник и покровител е Емилио Ларго, дясна ръка на опасните типове от „Спектър“. Но кръвта вода не става – и Доминик помага на Агент 007 да победи „Спектър“ и да спаси света от ядрена катастрофа.

Преди ролята, която я изстреля на върха в „Операция „Мълния“ , Клодин Оже играе второстепенни персонажи, като например във филма „Кристин“ (1958) на Пиер Гаспар-Юи, където можем да я видим редом до Роми Шнайдер и Ален Делон. (Между другото на следващата година тя се омъжва за Пиер Гаспар-Юи, като бракът им просъществува десет години. По-късно Оже сключва втори брак с бизнесмена Питър Брент, от когото има дъщеря.) Освен това участва във филма на Жан Кокто „Завещанието на Орфей“ (1960).

За образа на Домино в „Операция „Мълния“ Клодин Оже успява да се пребори в конкуренция с осем актриси, сред които Ракел Уелч, Фей Дънауей и Джули Кристи. Помага й обстоятелството, че е ненадмината плувкиня и участва лично във всички сцени заснети под вода.

Клодин Оже е родена на 26 април 1941 година. На 16 години става „Мис Киносвят“ и започва кариерата си в модния бизнес. През 1958 г. става „Мис Франция“, представлява родината си на конкурса „Мис свят“ и печели второ място. Междувременно взима уроци по актьорско майсторство и след няколко малки роли на големия екран печели популярност с участието си във филма „Желязната маска“, където е любимата на героя на Жан Маре.

Но ролята й в „Операция „Мълния“ преобръща живота й – легендарни са снимките й, редом до Агент 007 на плажа на Бахамите в черно-бял бански от две части.

След излизането на филма тя често е канена в различни телевизионни предавания. Остава известна с фразата: „Дали ще играя в пиеса на Молиер или момиче на Бонд – едно и също е.“

Други известни французойки, момичета на Джеймс Бонд, са Леа Сейду (в ролята на психолога Мадлин Суон в „Спектър“), Ева Грийн (в ролята на служителката на МИ-6 Веспър Линд в „Казино Роял“) и Карол Буке (в ролята на Мелина Хевлок, дъщерята на учени, изучаващи морето в „Само за твоите очите“).