Карантинен период за „София Филм Фест“ и „Евровизия“?

Пандемията на 2020-а, заради която бяха отменени множество културни събития и блокирани цели държави като Италия, може да засегне филмовия фестивал в София и най-очакваното ежегодно музикално събитие на Стария континент .

 

 „София Филм Фест“ се отлага

В следствие на мерките, които българското правителство взима, за да се предотврати разпространяването на коронавирус COVID-19 на територията на страната, 24-ият международен филмов фестивал „София Филм Фест“ и международният копродукционен пазар „София Мийтингс“ се отлагат.

Това съобщиха организаторите на фестивала.

Припомняме, че церемонията по официалното откриване на 24-ия „София Филм Фест“ бе планирана за 12-и март.

„Откриването и провеждането на 24-тия София Филм Фест и на 17-тия София Мийтингс няма да се случат през март 2020, както бе предвидено, а се отлагат за период, в който културните и спортните събития в затворени помещения ще могат да се осъществят“  уточняват от  екипа на „София Филм Фест“ и „София Мийтингс“.

Директорът на фестивала Стефан Китанов уверява приятелите на киното, че фестивалът ще се проведе „когато му дойде времето“. Но то нали е „наше“! Ще дойде!“

И за да повдигне духа на киноманите, Китанов ги поздравява с усмивка и с песента  „Always Look on the Bright Side of Life“(Винаги гледай на случващото се в живота от положителната му страна) от филма на Тери Джоунс  „Животът на Брайън според Монти Пайтън“. Комикът Тери Джоунс от знаменитата трупа „Монти Пайтън“ почина през януари 2020 г. на 77-годишна възраст. Той бе приятел на България и посети страната ни през 2006 г. като специален гост на „София филм фест“. Тогава получи Наградата на София.

Коронавирусът заплашва и „Евровизия“

Covid-19 вече е засегнал над 111 хил. души в света, като преди броени дни бяха регистрирани и първите положителни проби в България. Това, разбира се, засяга и „Евровизия“, която привлича голям брой фенове от цял свят.

Тазгодишното 65-то издание на музикалния конкурс ще се проведе в Нидерландия, след като през 2019-а в Тел Авив певецът Дънкан Лорънс донесе победа за кралството, за първи път от 1975-а насам, с песента си „Arcade“. Впоследствие се разбра, че домакин на събитието ще бъде вторият по-големина град Ротердам, а големият финал ще се състои на 16-и май.

До този момент се знае, че организаторите на музикалния формат се опитват да намерят всевъзможни начини, с които дългоочакваното събитие да не се отлага. Впрочем един от евентуалните варианти включва излъчването на „Евровизия“ по медиите, без да се допуска физическа публика до състезанието. Все още няма официално обявено решение от страна на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), но колкото повече наближава началото на конкурса, толкова повече нараства опасността от анулирането му.

В Ротердам България ще участва с песента на английски език „Tears Getting Sober“, която преди това ще бъде представена от Виктория Георгиева на 29-ти март в Лондон, на 4-ти април в Амстердам и на 11-ти април в Мадрид. По парчето са още работили Борислав Миланов от Symphonix International, Лукас Оскар от Австрия и Корнелия Виболс от Швеция.