Капан за звезди: с какво са опасни уелнес процедурите

Netflix пусна сериал, разобличаващ улнес индустрията. Тя е сегмент от бизнеса, чийто пазарен дял, по данни на The Guardian, е около 4.2 трлн. долара. Индустрията, която през последните години се разраства с бързи темпове, е свързана със стремежа на хората, по правило богатите, да живеят по-дълго и да се чувстват по-добре. Но уелнес не означава грижа за здравето на човека в традиционния смисъл – вместо лекарства и процедури, основани на научни изследвания, на хората се предлага да подобрят качеството на живота си по най- разнообразен начин – като се започне от тайландски масаж и се стигне до терапия с ужилвания от пчели.

 

Създателите на поредицата (Un)well са посветили шестте й серии на различни направления на индустрията, изучавайки влиянието на предлаганите процедури или практики за здраве, техните реални ефекти, опасността, която може да крият, и тайната на маркетинговия успех.

По-специално сериите са посветени на използването на етеричните масла, практикуването на тантрически секс, приема на отварата аяуаска и терапията с ужилвания от пчели – тези нееднозначни методи, които се предлагат в салоните по курортите, се пропагандират възторжено не само от маркетолозите, но и от холивудските звезди. Сериалът показва, че звездните оздравителни практики не са нищо повече от продукт на ефективен маркетинг, а влиянието им върху човешкия организъм в най-добрия случай е неутрално, ако не е негативно.

„Съществува голямо количество противоречива и неточна информация, докато точните данни и анализите на постигнатото, не са чак толкова много, – обяснява пред The Guardian Ерика Сачин, изпълнителен продуцент на поредицата. – Стори ни се, че сега е най-подходящото време да надникнем по-дълбоко в тази процъфтяваща индустрия и да изясним – кое е истина и кое измислица”.

Става дума, например, за благотворното влияние на етеричните масла върху здравето на човека. Въпреки че ароматерапията се прилага от древността, за да регулира състоянието на организма, и те наистина помагат в отделни случаи – маслото от лавандула подобрява съня, а ментовото масло може да намали главоболието, холивудските звезди, следвайки апологетите на методиката, се кълнат, че те могат да решат множество проблеми. И докато търговци на етерични масла като компаниите  doTerra и Young Living, всяка година печелят милиарди, знаменитостите обясняват красивия си външен вид с вълшебните свойства на маслата.

Моделът Кара Делевин, както и Кейт Мидълтън, използват масло от шипка, на което приписват хидратиращ и анти-ейдж ефект, Гуинет Полтроу вярва, че маслата от лайка жожоба, лавандула и градински чай й помагат да се отпусне, а Виктория Бекъм използва козметични продукти с добавяне на масла от кипарис и цитрусови плодове.

Но ако приложението на етерични масла е относително безвредно, въпреки че маркетолозите мамят потребителите, използвайки за описание на своите продукти думи като „изцеляващ” и „енергизиращ”, тантричният секс може да се окаже вреден.  Тази модернизирана версия на будистки и индуистки практики се преподава от гуруга на специални места. Предполага се, че тя  помага за удължаване на сексуалния акт до няколко часа, за постигане на множество оргазми, за изследване на собственото си тяло и за по-голяма близост до партньора. Всъщност, това което практикува Стинг, например – жена му Труди навремето се похвали, че той може да прави секс пет часа без прекъсване, е в състояние да нанесе травми на човека, ако гуруто окаже насилие върху него, за което се разказва в сериала.

Употребата на напитката аяуаска е още по-противоречива уелнес терапия. Тя представлява отвара от лианата Banisteriopis caapi, с добавка на листа от други растения, и има психотропен и халюциногенен ефект. Някои холивудски звезди, следвайки индиански шамани от Амазонка, считат, че аяуаска им помага да проникнат в дълбините на собственото им подсъзнание. За тази цел знаменитости като Стинг, Линдзи Лоън и Джим Кери посещават специални места в Колумбия и Перу, където едноседмичният престой струва от 1300 до 4500 долара. Напитката предизвиква не само халюцинации и еуфория, но и повръщане, диария, повишена чувствителност. При това не е научно доказано, че терапията, както твърдят апологетите й, помага за справяне с клиничната депресия,  хранителните разстройства и посттравматичния синдром.

Едно от най-опасните направления на уелнес индустрията е терапията с пчелна отрова, при която пациентът е буквално жилен от пчели. Предполага се, че помага срещу хронична болка, а освен това подмладява, но на практика може да доведе до смъртен изход.

Сред почитателите на такива процедури се оказа Гуинет Полтроу. Още през 2014-а тя разказа пред списание Marie Claire, че е лекувала контузия по този начин, и като по чудо се е възстановила. Но лекарите и опитът на други пациенти показват, че процедурата е опасна –  през 2018-а, например, 55-годишна жителка на Испания, която се лекувала с пчелна акупунктура в продължение на две години, почина от полиорганна недостатъчност.