Кандидатките за „Мис Франция 2021“ – на тест по обща култура

На 19 декември 2020 г. ще стане известно името на красавицата „Мис Франция 2021“. Тази седмица кандидатките държаха традиционния тест по обща култура. Ето какви вълнения предизвика той у претендентките за короната на най-красивата французойка.

 

Макар и COVID-19 да принуди организаторите на конкурса „Мис Франция“ да въведат някои промени в начина на провеждане на състезанието, някои неща останаха неизменни. Сред тях бе и традиционният тест за обща култура на кандидатките. Той е своеобразна цедка, защото отсява петнайсетте най-умни красавици, които продължават в следващия кръг.

Марин Лорфлен и сестра й Лу-Ан Лорфлен.

„Мис Бургундия“ Лу-Ан Лорфлен, чиято по-голяма сестра – Марин Лорфлен стана „Мис Франция 2013“, сподели: „Имах малко време за подготовка – два или три дни, защото работя за L’Oréal и следвам едновременно“.

Ема Арбо-Нату.

Други момичета обаче се готвеха много старателно. „Мис Южни Пиринеи“ – Ема Арбо-Нату разказа, че си отделила доста време за подготовка. От нейния екип й направили кратка справка с най-важните новини в сферата на вътрешната и външната политика на Франция от последната година. Освен това я подготвили по важни теми от историята на Франция, както и за любопитни факти около Версайския дворец и увеселителния парк Пюи дю Фу, където се провеждат отделни кръгове от конкурса за красота.

В действителност всички кандидатки имаха възможност да обиколят Двореца във Версай и така да затвърдят знанията си.

Силви Телие.

„Тази година на тема „Версай“ претендентките за короната не би трябвало да имат никакви проблеми“ – обяви Силви Телие, която е „Мис Франция 2002“ и главен мениджър на конкурса. Тя подготвя теста вече трета година подред – заедно с Тома Семинел, главен редактор на телевизионното предаване 12 Coups de midi! по TF1, което се излъчва всеки ден – от понеделник до неделя, от 12.00 часа на обяд.

Миналата година кандидатките бяха изненадани, защото предложеният им тест бе с отворени въпроси. Тази година обаче отново ще има връщане към традицията, като организаторите предупредиха, че тестът ще е по-сложен в сравнение с 2019 година. Силви Телие обясни: „Ние не искаме да обезсърчаваме никого, а да накараме младите да следят актуалните събития, да имат отношение към ролята на Франция в актуалния политически живот и не на последно място да имат по-голям интерес към френската география. Ето защо тестът има няколко части – политика, история, география, място на Франция в света“.

Освен това девойките трябва да се представят накратко в пет реда, които после да преведат на английски.

„За нас е важно да знаем колко добре владеят английски, тъй като за участието им на международни конкурси ще трябва да им осигурим стабилна подготовка“ – подчертава Силви Телие.

Клеманс Ботино.

Тя успокоява кандидатките, давайки пример с Клеманс Ботино, представителката на Гваделупа, която миналата година изкара на теста 17.5 точки от двадесет и стана „Мис Франция 2020“.

На тазгодишния тест се явиха 29-е кралици на красотата, в дълги сатенени рокли и на високи токчета. Те заеха местата си на отделни маси, разположени на разстояние, в просторна зала на хотел Waldorf Astoria Versailles-Trianon Palace. Силви Телие разпечата голям плик, в който бе тестът с четиридесетте въпроса, и го раздаде на девойките.

„Внимавайте да не пропуснете някоя страница“ – предупреди Телие и с основание – миналата година „Мис Пикарди“ си предаде теста, без да е видяла, че не е попълнила всичко.

Тази година трудните въпроси са следните: Кой владетел е наричан „императорът с нацъфтялата брада“? Правилният отговор е Шарлеман, известен още като Карл Велики. Той, макар и да не е умеел да пише, е можел да чете, и въвежда латинския като lingua franca. Днес е смятан не само за създател на френската и германската монархия, но и за „Баща на Европа“. Империята му обединявала по-голямата част от Западна Европа и той, за първи път от времето на римляните, насърчавал формирането на европейска идентичност.

Друг труден въпрос е: Кой е Жан Мулен? Правилният отговор е герой на Съпротивата по време на Втората световна война. Следващо питане, което се смята за трудно, е: Кое министерство се ръководи от Ерик Дюпон-Морети? Правилният отговор е – Министерството на правосъдието. Ерик Дюпон-Морети заема този пост през юли 2020 година. Пред това е известен като адвокатът, с рекорден брой оправдателни присъди, при положение, че защитава хора, обвинявани в най-жестоки и тежки престъпления.

Не толкова труден въпрос е: „Коя е последната французойка, спечелила „Оскар“ за най-добра женска роля?“ Тук отговорът е Марион Котияр, спечелила „Оскар“ през 2007 г. за ролята си в „Едит Пиаф: Животът в розово“.

Сефора Азур.

След около двадесет минути вече има предаден тест! Най-бързо се е справила Сефора Азур – „Мис Мартиника“. Тя изглежда спокойна и си признава, че не знае отговорите на всички въпроси – като например – кой е известен като императора с нацъфтялата брада.

Малко по-късно предава теста си и Лу-Ан Лорфлен. Тя не е особено доволна от представянето си: „По много въпроси имах колебания. Разочарована съм от представянето си, но се надявам поне на средна оценка”. И останалите момичета не са особено ентусиазирани, след като са приключили с теста. „Мис Поату-Шарант“ Жюстин Дюбоа откровено си признава, че няма никаква представа какво е „Пюи Фюме“. Във Франция обаче да не знаеш отговора на този въпрос е наистина тежко прегрешение. Това е район по долината на Лоара, в който се произвежда най-хубавото вино совиньон блан в света.

Други девойки пък не знаеха, че Лутеция е старото име на Париж през Античността.

Ноеми Лека.

„Мис Корсика“ Ноеми Лека откровено си призна, че е налучкала правилния отговор на въпроса за Жан Мулен, посочвайки, че е член на Съпротивата. Нейни конкурентки пък отбелязали, че е учен. Заради стреса от теста някои от претендентките се объркали и отбелязали, че автор на „Тримата мускетари“ е Виктор Юго, а не Александър Дюма – баща.

Орели Ру.

„Докато попълвахме, телевизионните камери постоянно бяха насочени към нас – изобщо не ни беше лесно“ – оправдава грешката си „Мис Елзас“ – Орели Ру.

След няколко дни Силви Телие ще обяви имената на трите девойки, които са получили най-високите оценки на теста. Междувременно франкофоните могат да проверят дали биха се справили с теста по-добре от кандидатките за „Мис Франция 2021“ на интернет адреса https://www.ouest-france.fr/culture/people/miss-france/miss-france-2021-passez-le-test-de-culture-generale-des-candidates-7069763.