Кагулите – новата есенно-зимна модна тенденция за 2021-а

Щом настъпи ежегодният студ, за мнозина това е знак, че е дошло времето прекрасните топли и меки дрехи да бъдат извадени от гардеробите. Вълна, памук, кашмир – няма значение – пуловерите и шаловете са винаги на мога. Ала покрай пандемията от COVID-19 се зародиха и нови идеи за модни аксесоари. Разказваме ви кои са те и как са били вдъхновени от ските.

 

За тези от вас, които се занимават активно със зимни спортове – предимно ски и сноуборд, навярно е известно какво представлява скиорската маска. Това е вид аксесоар, който покрива врата, главата, челото, устните и носа. Целта му е ясна – да предпази от пронизващия студ устата и носа на скиора или сноубордиста. Но това наскоро се промени.

Кагул на Chloé.

Няколко утвърдили се модни марки – като Miu Miu, Givenchy, Stella McCartney – се вдъхновиха от скиорските маски и бързо ги включиха в новите си есенно-зимни колекции за 2021 година. На френски, обаче, ги наричат „cagoules”(кагули), за да ги разграничат от спортния им „събрат“. Той може да бъде плетен, от памук или кашмир; марков или не. Цените на кагула варират от 20 до 850 евро. Наред с това може да покрива изцяло устата и носа, или да стига само до брадичката.

Кагул на Miu Miu.

Една от идеите, вдъхновили създателите му, е хем да служи като сигурна защита срещу зимния и есенния студ, хем да предпазва устата и носа от разпространяващите се вируси.

Кагул на Givenchy.

Допълнително аксесоарът може да бъде използван и като заместител на предпазните маски – особено ако ги забравите у дома. Стилно, удобно, меко и предпазващо. Впрочем, кагулите могат да бъдат намерени и в магазини от типа на Zara и H&M.