Градинката пред хотел “Рила” чака 23 години за името си

През 2000 г. общинските съветници в София решават да именуват градинката пред хотел „Рила“ – „Равин Габриел Алмоснино“.

През 1877 г., като равин на София, той, заедно с двама консули – Леандър Леге на Франция и Вито Позитано на Италия – спасяват града от планираното опожаряване и неминуемо клане от страна на османците. Тогава те са командвани от Сюлейман паша, известен като палача на Стара Загора.

На 8 октомври 1879 г. Габриел Алмоснино е назначен за първия главен равин на Княжество България. Той е народен представител в Учредителното събрание и във Второто Велико народно събрание като представител на чуждото духовенство.

По неясни причини обаче цели 23 години градинката си стои безименна. До днес – 24 март.

По настояване на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и със съдействието на зам.-кмета Дончо Барбалов в градинката пред хотел „Рила“ вече е поставена табела с името на Равин Габриел Алмоснино. Предстои да бъде поставена и информационна табела за заслугите му към града ни.

От Столичния общински съвет обясняват, че решението им за новото име е уместно и навременно, защото едва сега са одобрени средства за обновяването на градинката.

В действителност става въпрос за пренасочени средства от определените за ремонта и възстановяването на детска и фитнес площадка в Княжеската градина – част от общо 500 000 лева, които няма да могат да бъдат вложени изцяло в първоначалното си предназначение заради забавено изпълнение.

В градината пред хотел „Рила“ вече е извършен ремонт на настилката и сега предстои да се обнови някогашната водна площ.