Гърция постави Ватикана на колене

Светът на музеите и античното изкуство е напът да се промени изцяло. И всичко това заради връщането на няколко ценни древногръцки артефакта, пазени във Ватикана, в тяхната родина. Ето за какво иде реч:

 

Невероятно, но факт! Неотдавна властите в малката град-държава в сърцето на Рим подписаха документ, чрез който разрешиха връщането на много ценни исторически обекти на Гърция, които до този момент са били пазени зорко във Ватиканските музеи.

Въпросните три глави.

По данни на световните агенции, става дума за три статуи – главите на кон, брадат мъж и момче – всичките на възраст около 2500 години и част от Атинския Партенон. Причината – неуморните и нестихващи борби на гръцката държава за връщането на всички нейни загребани и откраднати ценни артефакти от иманяри и чужди държави.

Знаковата срещата между Йероним II и Папа Франциск през 2021 година.

Затова не е чудно, че още през 2021-а Папа Франциск лично се срещна с Йероним II – гръцкия архиепископ на Атина и цяла Гърция. Двете страни се съгласиха гореспоменатите произведения на изкуството най-накрая да бъдат върнати в родната им страна. За щастие, само преди месец, на 24-ти март, и трите статуи отново се озоваха в Атина. Чрез този линк можете да видите официанта церемония по връщането им – https://www.youtube.com/watch?v=REXxouOCksE .

Малка част от древногръцките статуи, които Британският музей трябва да върне.

Този „приятелски жест“, обаче, се явява доста притеснителен за държави като Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия. Причината е повече от ясна – всяка една от тези страни, рано или късно, ще трябва да върне заграбените от Гърция артефакти в родината им. А споразумението между Ватикана и родината на Аристотел несъмнено наклони везните в полза на Гърция. Да припомним, че този „акт на приятелство“ ще даде „зелена светлина“ и на Турция, която от години има същите цели и желания като съседката си.