Филмът „Майка“ на Зорница София – българската номинация за „Оскар“

Филмът „Майка“ на режисьорката Зорница София е българската номинация за за „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждестранен филм“.

Решението е взето от комисия, чийто председател тази година е актрисата Мария Бакалова, станала особено популярна в Холивуд. Новината за „Майка“ бе съобщена от Националния филмов център.

Филмът на Зорница София е копродукция на България, Германия и Хърватия. Зорница София е и съсценарист заедно с Миглена Димова. Оператор е Крум Родригес.

Художник е Калина Челебиева, монтажисти са Мартин Савов и Виктория Радославова, д-р Малинов от едноименната клиника е консултант на екипа. „Майка“ беше избран в конкуренция със 7 филма.

Зорница София с актьори от филма.

Преди месец режисьорът Виктор Божинов изтегли своя филм „Бягство“, като обяви, че надпреварата е с предизвестен победител.

Така за българската номинация за „Оскар“ останаха да се борят „Борсови играчи“, „В сърцето на мишаната“, „Петя на моята Петя“, „Рибена кост“, „Шекспир като улично куче“, „Фи-618“ и анимацията „Меко казано“.

Зрителите ще могат да видят „Майка“ на 17 ноември, от 19.00 часа, в зала 1 на НДК, на откриването на фестивала „Киномания“. Това ще бъде единствената му прожекция в програмата.

Кадър от „Майка“.

Филмът разказва за житейската съдба на реална личност – талантливата театрална режисьорка Елена Панайотова. Тя не успява да роди свое дете, но днес е възприемана като майка от хиляди деца на два континента. От години нейният хуманитарен проект „Артисти за деца“ помага на сираци в България и Кения да развиват творческите си умения чрез театъра и другите изкуства.

Дария Симеонова.

Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, известна от малкия екран и театралната сцена, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития – Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са актьори – а сираци или деца от улицата.

Част от кадрите са заснети в живописната Широка лъка, други – в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби.