Ferrari Fxx K – Богът на пистата

Ferrari, една от емблематичните марки за спортни автомобили в света, продължава да ни изумява с творенията си. FXX К е новата перла в колекцията на компанията, която ще бъде представена официално на Yas Marina в Абу Даби. FXX К всъщност е Ferrari LaFerrari, но с доста повече спортен дух.

Както подсказва името, FXX K е член на програмата ХХ на Ferrari, която е уникална в автомобилния свят. В общи линии, брандът продава нелепи прототипи на супербогати фанатици, които остават притежание на Ferrari. XX автомобилите не са предназначени за пътищата и улиците. Така че когато собствениците им не се състезават под зоркото око на Ferrari, предоставяща им писти, компанията ги поддържат от тяхно име през цялото време.

Подобно на LaFerrari, FXX K е хибрид, но както бензиновият V12 двигател, така и електромоторът са  подобрени значително. В комбинация, тези две системи дават 1035 конски сили, в сравнение с едва 949 конски сили при стандартния модел. “К” в този случай означава KERS. Тези кинетични енергийни системи за възстановяване се използват във Формула 1 от години, но това приложение е може би най-агресивното в производството на автомобили до този момент.

Дори да разполагате с пари за такъв автомобил, Ferrari не разкрива подробности около ценообразуването. Както при много от най-ексклузивните автомобили на бранда, не става дума за  обикновена сделка за придобиването на кола. Трябва да сте виден фен на марката и да имате сериозни връзки, защото иначе ще може да се любувате на този автомокола само на снимка.