Елтън Джон: „Аз съм европеец, а не глупав, колониален, империалистичен английски идиот“

По време на концерт във Верона, част от последното му световно турне, Farewell Yellow Brick Road, световноизвестният музикант Елтън Джон заяви, че Brexit е причината да се срамува от родната Великобритания: „Срамувам се от страната си за това, което направи. Тя раздели хората… Писнало ми е до смърт от политиците, особено от британските политици.  Омръзнало ми е до смърт от Brexit. Аз съм европеец. Аз не съм глупав, колониален, империалистичен английски идиот,“ каза музикантът, цитиран от „Гардиън“.

Певецът и преди е изразявал своето безпокойство, свързано с Brexit. През юли 2018 г. той заяви: „Не мисля, че на хората във Великобритания бе казана истината … Обещаха им нещо напълно абсурдно, което не бе икономически изгодно”. Елтън Джон описа процеса на Brexit като объркващ и го сравни с „ходене през лабиринт в Хемптън Корт със завързани очи, завъртайки те около 16 пъти и след това да опиташ да намериш изхода“.

 

Славата на музиканта понастоящем е също толкова висока, колкото и през годините. Освен световното турне, той се готви да публикува първата си автобиография през есента. В момента по кината се излъчва „Рокетмен“, биографичен филм за възхода му по пътя към славата и за борбата му със злоупотребата с наркотични вещества.

Елтън Джон ще изпълни два концерта през този месец, в Хоув и Кардиф, преди да се завърне през ноември 2020 г. за още 18 концерта във Великобритания. Той бе принуден да отмени концерта си в четвъртък във Верона по лекарска забрана след като гласните му струни бяха възпалени от настинка, но мениджърите му очакват да се чувства достатъчно добре, за да свири в събота във Висбаден, Германия.