Джорджо Армани: Докато съм тук – аз съм шефът

Италианският моделиер и милиардер за работата, живота и истинския разкош.

 

Световно известният италиански дизайнер и основател на компанията Armani е един от създателите на съвременната мода. Състоянието му от над 9 млрд. долара го нарежда  сред най-богатите хора в Италия. Той познава всички закони на фешън индустрията  и стила, и знае повече от всеки друг, че си струва да цениш себе си при всички житейски обстоятелства.

На 11 юли великият маестро ще навърши 85 години, но продължава да работи и да вдъхновява хората около себе си. Представяме на вашето внимание най-остроумните изявления на известния моден дизайнер.

Да бъдеш елегантен не означава да биеш на очи, а да бъдеш запомнен.

Ароматът е първото нещо, което хората  усещат когато влезете в стаята, и последното, което изчезва, когато излезете от нея.

Разликата между стила и модата е качеството.

Винаги съм бил много отговорен и не знам как да живея по друг начин.

Аз не правя мода, а обличам хората.

Всеки, който е обсебен от това, което прави, има повече шансове за успех сред бъдещите поколения от онзи, който просто следва тенденциите.

Никога не съм вярвал в дизайна заради самия дизайн. Най-важното за мен е хората да носят дрехите, които правя.

Работейки, създадох много неща, за да удовлетворя обществените изисквания. Това задължение означаваше да загубя личния си живот.

Харесва ми да давам на хората усещането, че са специални.

Няма един-единствен източник на вдъхновение. Истинският източник са моят мироглед, принципите, от които се ръководя в живота.

През последните 15 години непрекъснато ми досаждат с въпроса за моя приемник. Ето отговора ми: докато съм тук – аз съм шефът.

Трябва да се съмнявате. Имам служители, с които работя. Отначало ги изслушвам и после вземам решението.

За да създадете нещо изключително, мисленето ви трябва да бъде непрекъснато фокусирано върху най-малките детайли.

Има толкова много неща, с които трябва да се съобразявате – вашите амбиции, вашето его, медиите, потребителите. Никога не може да сте сигурни, че отново ще се окажете на върха.

Побеждават издръжливите. Което означава, че за да победиш, ти трябва някакво кредо, опора, въз основа на която извършваш определени постъпки.

Вие знаете повече, отколкото мислите, и можете повече, отколкото знаете. Когато бизнес партньорът ми умря през 1985-а, някои решиха, че ще затворя фирмата. Вместо това се научих да правя това, което правеше той. Не си струва да подценяване собствените си вътрешни сили.

Работата е част от моя живот. Така че не мога да се откажа от живота.

Истинският разкош е да говориш това, което мислиш.