Джон Уилямс: “Мисля, че това е краят”

Преди броени дни легендарният американски композитор загатна по време на интервю, че в момента работи върху финалния си саундтрак. Ето за какво става дума:

 

По време на последното си интервю с Associated Press, 90-годишният маестро намекна, че в момента вероятно работи върху най-последния си албум с филмова музика: “Сега се трудя върху музиката към предстоящия “Индиана Джоунс 5”, където участва и Харисън Форд. Форд – който е доста по-млад от мене – също заяви, че това ще бъде последната лента от сагата с негово участие. Помислих си: “След като Харисън може да го направи, значи, че и аз също мога да се справя.”

Джон Уилямс.

Но това едва ли е краят на музикалната кариера на родения във Флорал Парк талант. Наред с последния саундтрак към “Индиана Джоунс”, Джон Уилямс създава и други творби. Например, концерт за пиано за неговия добър приятел виртуоз – пианиста Емануел Акс.

Кадър от “Индиана Джоунс 5”.

Можем да разсъждаваме колко нужна е била музиката за човечеството. Винаги спекулирам с това, че мелодията е възникнала много преди човешките езици: удряли сме по обекти и сме духали с устни преди някой да успее да проговори. Следователно това е фундаментална част от човечеството.” – споделя с усмивка Джон Уилямс.

Джон Уилямс на млади години.

В интерес на истината, родената през 1932 г. бележита личност неотдавна даде за пример, че филмовата музика към някоя от частите на “Междузвездни войни” ѝ отнема приблизително 6 месеца интензивна работа. Нищо чудно, че макар и с младежки дух, Джон Уилямс вече доста се изморява покрай кинематографските проекти.

Всички слушат Джон Уилямс в захлас.

Нека да припомним, че в продължение на 70-годишната му бляскава кариера, Джон Уилямс е бил номиниран за цели 59 награди “Оскар”, от които печели цели 22. Поради тази причина той е човекът, който държи рекорда за най-много такива номинации приживе. Освен „Междузвездни войни“ и “Индиана Джоунс”, другите му знакови творби включват „Джурасик парк“, „Сам вкъщи“, „Хари Потър“, „Извънземното“, „Империята на Слънцето“, „Супермен: Филмът“, „Челюсти“, „Списъкът на Шиндлер“, „Амистад“, „Седем години в Тибет“, „Спасяването на редник Райън“ и „Мемоарите на една гейша“.