Академията за мода потвърди: „Късите поли винаги предлагат дълги възможности!“

Академията за мода има нов социално-културен проект – „Вечери на стила“. Първото му издание бе посветено на 90-годишния юбилей на дизайнера Валентино Гаравани.

Второто – коментираше темата „Мини или макси?“ – една от вечните дилеми за дрескода на всяка жена.

Водеща на събитието беше Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, която даде начало на изисканото парти в рокля на модния бранд „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова.

Топмоделът сияеше в тоалет в стил „Мерилин Монро“ с изящна комбинация от авторска дантела, коприна, глитер и френска дантела.

В съвременната визуална култура има място и за макси, и за мини, и за миди вариации в дамския дрескод, стига, разбира се, да са налице красотата, удобството и най-важното: духът на времето“ – посочи проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода.

Той изтъкна социалната и естетическата роля на мини полите от края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Обвърза появата на тази разкрепостена (и за мнозина пуритани – неморална) мода с женското бунтарство, бейби бума, сексуалната революция и не на последно място – борбата на жените за равноправие, като подчерта значението на минижупите като символ на феминизма и еманципацията.

Проф. Стойков отбеляза ролята и заслугата на англичанката Мери Куант и на французина Андре Куреж за откриването и налагането на мини стила. Той не пропусна да отбележи заслугата за популяризирането на мини модата на такива влиятелни дами като Джаки Кенеди, Бриджит Бардо и Туиги, като припомни мисълта на Чърчил: „Никога в историята на модата с толкова малко материал не се е показвало толкова много!“.

По отношение на макси стила професор Любомир Стойков изтъкна заслугата на френския дизайнер Даниел Ещер (с български произход) за неговото налагане. Той напомни и една от своите шеговити дефиниции за модата „Късите поли винаги предлагат дълги възможности!“.

Във вечерта, посветена на темата „мини или макси“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Радостина Илиева и Радослава Лазарова. Аксел Харди представи два тоалета, направени специално за събитието – единият в стил „мини“, а другият в стил „макси“.

Двата модела са изработени изцяло безотпадъчно – само от правоъгълни детайли с минимален разход на електроенергия. „Мадам Рошав“ и нейната дизайнерка Албена Александрова бяха подготвили свое решение специално за „Вечерта на стила“, в който посланието акцентираше върху роклята като второто „Аз“ на всяка жена, без значение дали тя е мини или макси, екстравагантна или класическа, секси или срамежлива, официална или делова.

Радостина Илиева – дизайнер на модния бранд „Алегра“, предложи своята концепция за мини стила в булчинската мода. Нейният тоалет бе изработен от фин италиански тюл и органза, а корсетът – наситен с естествени пера и множество кристали (в долната част се открояваха пеплуми, придаващи кокетен и ефирен вид на дрехата).

„Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова закри модното ревю, като водещата на събитието дефилира с втори тоалет на дизайнера за 2021 година, като този път беше в макси стил. Женствената визия бе решена в цвят слонова кост с вграден ръчно солиран корсет. Конструктивните срязвания подчертаваха извивките на тялото.

Погледът бе привлечен и от обемните ръкави, които са подвижни и с акцент върху ръцете. Ръкавите са вдъхновени от ерата на буфан ръкавите и роклите на благородните дами в миналото,  но с нов модерен прочит.