Да рисуваш с Excel

Момчетата използват Photoshop, мъжете – MS Paint, а легендите – MS Excel. Този коментар е по повод Тасуо Ориучи – японски пенсионер, който при приключването на професионалния си път решава, че от сега нататък ще използва компютърната програма, с която е работил, само за любимото си хоби – рисуването.

 

„Открих, че може да се рисува с MS Excel през 2000 г. и тогава си поставих за цел след десет години да съм достатъчно добър, за мога да покажа нещо прилично на хората. В началото ми се подиграваха „Как искаш да използваш нещо, което не е предназначено за създаване на картини?! – Ти си луд“. Да, може и да са прави, но смятам, че дори и когато нямаш талант да рисуваш, можеш да създаваш красиви изображения.

При рисуването с Excel не ви трябва да си купувате скъпи бои, да имате разтворители. Самият аз дори не съм си инсталирал специална компютърна програма за рисуване. Единственото нещо, което направих, бе да си купя цветен принтер. Не рисувам с цел да развивам търговска дейност, но ако някой хареса някоя от картините ми, ще съм поласкан да му я продам“ – признава Ориучи.

Първоначално той използва вектори, предвидени за графики, с които търпеливо изгражда панорамни сцени от селския живот в Япония.

По-късно за рисуването на детайли като отделни листа започва да използва командите Insert – Shapes – Basic Shapes, а за изобразяването на изригващи вулкани – Drawing Tools – Text Effects (при което се появяват букви) – Shadow. Все пак нека не забравяме, че неговите букви са японските йероглифи.

Вероятно те са една от причините за красивите му японски пейзажи, за нежните планински силуети, за черешовите и вишневи цветчета, за гъстите гори с приказни птици. Но не само. Ако не вярвате, опитайте сами.