Да израснеш без компютър и да станеш изпълнителен директор на Google

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай е израснал в Ашок Нагар, Ченай, Индия, с ограничен достъп до телефон и почти никакъв до компютър или интернет. Но точно този период от живота му помага на индийския бизнесмен да разбере колко мощна може да бъде силата на технологиите.

Пичай е роден на 2 юли 1972 г. в Мадурай, Тамил Наду, Индия в семейството на среднозаможните тамили Лакшми и Рагуната Пичай. Завършва училище в Джавахар Видяалая. След това той придобива бакалавърска степен в Индийския технологичен институт в Карагпур по специалност металургия и магистърска в Станфордския университет със специалност материалознание и инженерство, също и още една магистратура по бизнес администрация в университета в Пенсилвания. Сундар Пичай получава редица отличия по програмите за най-талантливи студенти Siebel Scholars и Palmer Scholar.

Индийският бизнесмен не притежава собствен компютър, докато не се премества в Съединените щати да учи в Станфордския университет. Преди да се присъедини към екипа на Google през 2004 г., Сундар Пичай е работил в Applied Materials и McKinsey. Заема различни длъжности по пътя към успеха си, сред които са надзор над браузъра Chrome, ръководител на отдела на операционната система Android, главен продуктов отговорник в Google. Настоящата му позиция като главен изпълнителен директор е обявена на 10 август 2015 г. като част от преструктурирането на Alphabet Inc., компанията майка на Google и Пичай заема поста си на 2 октомври 2015 г.

 

 

В интервю пред CNN, на въпроса дали вярва, че американската мечта е все още жива, Пичай отговаря, че все още смята, че Америка е „земя на възможностите“. Той отбелязва, че вярва, че това е истина, но същевременно мисли, че трябва да се работи усилено, за да бъдем сигурни, че е вярно. Индийският предприемач изрази позицията си, че е важно да се гарантира, че имигрантите имат реален път към успеха и призова Конгреса да защити мечтателите, застъпвайки се за висококвалифицирана имиграция.

„Ако погледнете технологичната индустрия, всички водещи компании – много от тях са основани от имигранти. Нашето лидерство в областта на технологиите идва от способността ни да привличаме най-добрите компютърни учени, изследователите на изкуствения интелект. Мисля, че е важно да продължим да го правим,“ заяви Сундар Пичай. „Да бъда главен изпълнителен директор на Google беше възможност за цял живот,“ допълни той.

В работата си Пичай се сблъсква с някои сериозни етични предизвикателства, включително опасения относно неприкосновеността на личния живот на потребителите, въпросите за равенството между половете и други. Google търси начини да улесни потребителите да минимизират информацията си и да имат по-голям контрол върху техните данни. Например, компанията наскоро обяви начин за потребителите да изтриват автоматично историята на местоположенията и активността си при сърфиране в мрежата.

За Пичай е важно Google да положи повече усилия, за да увеличи броя на жените в работната си сила и на високите позиции.“Става дума за инвестиране в тях, в тяхното кариерно развитие и подкрепа на техния трудов опит през целия път,“ заяви той. Според последния  доклад за многообразието в компанията, жените съставляват около 33% от общия брой служители в Google и заемат малко над една четвърт от лидерските позиции.

Най-важният урок, който е научил в Google изпълнителният директор, е да се вслушва в перспективите на другите хора. „Това, което мислите вътрешно, сами по себе си, не е достатъчно. Трябва да чуете перспективи отвън и да сте отворени към това, което се случва около вас, да разберете въздействието на вашите продукти и да се научите и да работите усилено, за да бъдете по-добри,“ споделя философията си за успех Сундар Пичай.