Броят на франкофоните продължава да расте

Френският език – единственият друг наравно с английския, който се говори на всички пет континента. Затова не е чудно, че според най-новите проучвания, броят на франкофоните продължава да се увеличава с всеки изминал ден.

 

На 20-ти март се отбелязва Международният ден на Франкофонията, а какъв по-добър повод от неговото честване от последните резултати на Международната организация на Франкофонията (OIF).

По данни на организацията, цитирани от френската медия TV5 Monde, езикът на Волтер и Виктор Юго е петият най-говорен в света, редом с английския, мандаринския, хинди и испанския. В 112 държави и територии близо 321 млн. души са франкофони, като за 255 млн. от тях той се явява майчин език.

Нещо повече – прогнозира се до 2025-а броят на франкофоните да достигне 518 млн., а до 2065 г. – над 1 милиард. Разбира се, в същото време броят на арабофоните, испанофоните, лузофоните (говорещите на португалски) и германофоните също ще отбележи блестящ ръст.

Нека да припомним, че нищо, че от Втората световна война насам езикът на Уилям Шекспир се е наложил като новият лингва франка, френският си остава не само толкова важен, но и много желан за изучване. Той е официален в Европейския съюз (Европейската комисия и Европейския парламент), Африканския съюз, Международния олимпийски комитет, „Евровизия“, Организацията на обединените нации, НАТО и други.

В България, въпреки популярността на английския, френският продължава да се изучава като първи или втори чужд език във френските гимназии, някои университети и филиалите на Френския институт в татковината ни. По последна информация на Международната организация на Франкофонията, близо 158 хил. българи, което прави към 2% от населението на Република България, са заявили, че могат да говорят, разбират и пишат на езика на Шарл Перо.

Популярността на френския език в родината ни се демонстрира и от ежегодно провежданият музикален фестивал „Франкофоли“, посветен на френската музика, който тази година ще се състои през юли в Пловдив.

 

А ето и в кои държави френският език е най-говорен:

 

  1. Франция (66 милиона)

2. Демократическа република Конго (48,9 млн.)

3. Алжир (14,9 млн.)

4. Мароко (13,4 млн.)

5. Германия (12,3 млн.)

6. Италия (11,8 млн.)

7. Камерун (11,3 млн.)

8. Обединеното кралство (11,3 млн.)

9. Канада (11 млн., като броят им в провинция Квебек е към 8 млн.)

10. Кот д‘Ивоар (9,3 млн.)

11. Белгия (8,8 млн.)

12. Мадагаскар (6,9 млн.)

13. Тунис (6,3 млн.)

14. Буркина Фасо (5,9 млн.)

15. Швейцария (5,9 млн.)

С други думи, близо 41% от франкофоните се намират в Западна и Северна Европа, 38 – в Подсахарска Африка и Океания, 13 – в Северна Африка и Близкия изток, 4 – в Северна Америка и съответно по 1 на сто за Южна и Централна Америка и Азия.