Бившата съпруга на Джеф Безос дари 4 млрд. долара за 4 месеца

Само за четири месеца Макензи Скот – бившата съпруга на Джеф Безос – е дарила 4 млрд. долара за различни каузи.

 

Така 50-годишната дама се възстановява  след развода, след като повече от половината си живот (26 години) е била омъжена за основателя на Amazon Джеф Безос.

За такъв кратък период от време тя е успяла да преведе средства на стотици благотворителни и хуманитарни организации, включително хранителни банки, подпомагащи изпадналите в нужда заради пандемията от коронавирус.

В интерес на истината още миналата година, след развода си, Скот обеща да раздаде голяма част от състоянието си, което възлиза на повече от 60 млрд. долара и я поставя на 18-о място сред най-богатите на света.

Джеф Безос с Лорън Санчес (вляво) и Скот Макензи.

През юли Скот обяви, че е дарила 1.7 млрд. долара на 116 благотворителни организации.

Преди дни тя разпространи официално изявление, в което информира обществеността, че е решила да „ускори“ даренията си през тази година и че за последните четири месеца е предоставила още 4.15 млрд. долара на 384 организации, регистрирани в САЩ и Пуерто Рико.

Така за 2020 г. даренията й възлизат на близо 6 млрд. долара.

Джеф Безос и Скот Макензи в първите години от брака си.

„Тази пандемия се стовари като разрушителна лавина върху американците, но те не спряха да се борят“ – написа Макензи в блога си под текст, озаглавен „384 начина да помогнеш“.

По-нататък в публикацията си тя подчертава, че от икономическата и здравна криза най-лошо ударени са жените, цветнокожите и живеещите в бедност. „В същото време пандемията значително увеличи богатството на милиардерите“ – пише Макензи.

С тези си думи тя намеква за бившия си съпруг – който със състояние от 185 млрд. долара – е най-богатият човек в света. Преди пандемията според Bloomberg той разполагаше със 113 млрд. долара.

Една от подпомогнатите каузи.

В блога си Макензи описва и начина, по който е решила на коя организация да дари средства. Изборът й е основан на проверка на публични данни, като от екипа й специално обърнали внимание на организации, „които работят в общности, изправени пред висок риск от бедност, расови размирици и се намират далеч от населени места, където се развива богата дарителска дейност.

Макензи уточнява, че някои от даренията й са насочени към задоволяване на базови нужди – купуване на продукти за хранителни банки, комплектоване на резервите на спешната помощ, подкрепа за най-уязвимите социални групи.

Има и дарения, които са фокусирани върху справянето с по-дългосрочни проблеми, изострени от пандемията. Сред тях попадат проекти за обучение и за осигуряване на заетост на „исторически маргинализирани групи“. Обхванати са и инициативи, свързани с осигуряване на правна защита и обучение как да защитаваме гражданските си права.

Екипът на Макензи е проучил общо 6490 организации, като по-детайлно се е занимавал с дейността на 822 от тях. В блога си Макензи е публикувала списъка на организациите, получили средства. Сред тях са Meals on Wheels („Храна на колела“), Глобалният фонд за жените и организацията за граждански права „Национална асоциация за напредък на цветнокожите“.