Бесни сте на приятели, които нарушават COVID-правилата?

Пандемията от коронавирус ни прави нервни и критични към другите. Ето няколко съвета как да се справим с негативните емоции, провокирани от другите.

 

 

Според психолога Мариса Франко по време на пандемията се въртим в порочен кръг. „Когато сме самотни, сме по-критични към останалите“ – казва тя. „Причините са чисто еволюционни – едно време, когато бяхме отделени от нашето племе, се чувствахме в опасност. Сега, когато сме самотни, макар и да го няма леопардът от саваната, при нас се активират същите физиологични импулси и ние усещаме вътрешна заплаха, изразяваща се в критика към останалите“ – обяснява Франко.

Мариса Франко.

Факт е, че COVID-19, особено в страните, където на няколко пъти бе въвеждана национална карантина, се отрази върху взаимоотношенията между хората. Някои трудно приемат поведението на свои приятели, които демонстративно нарушават мерките. Ето какви съвети дава Франко за справяне с неприятните емоции.

 

Бъдете наясно със собствените си чувства

Ако някой, на когото държите, прави нещо, което противоречи на вашите разбирания, е нормално да се чувствате неприятно. „Хората се опитват да потиснат чувствата си, но те до такава степен се вкореняват в тях, че в един момент не могат да ги контролират“ – казва Франко. По-добре признайте емоциите си, преди да се опитате да ги предадете на човека, който ви кара да се чувствате зле. От помощ може да ви е просто да седнете и да запишете мислите си, а после да ги разкажете на някого.

Джо Сайлона.

Задавайте въпроси

Първо се замислете защо този ваш приятел нарушава правилата и постъпва безотговорно. Може би сте чели „антимаскърски“ коментари в социалните мрежи, но не предполагайте, че знаете всичко за неговата позиция. Задавайте въпроси – психологът от Манхатън Джо Сайлона казва, че ако си дадете сметка, че по време на пандемията не всеки е в най-доброто си психическо състояние, включително и вие, ще имате по-реалистичен подход, когато трябва да се справяте с разногласията между вас и приятелите ви, нарушаващи правилата.

Съчувствайте

Психоложката Мелани Рос Милс предлага да се самоизследвате – да си поставите въпроси как вие бихте постъпили, ако бяхте „в обувките“ на приятеля си, познавайки неговия характер и интереси. Така у вас ще се породи състрадание и съпричастност.

Мелани Рос Милс.

Не го приемайте лично

Понякога се ядосвате, че сте изпратили имейл на ваш приятел, а той не ви отговаря. Не се ядосвайте – вярвайте, че хората ви харесват и това че не ви отговарят, се дължи на факта, че имат много неща за правене, а в момента изживяват и много стресиращ момент.

В същото време е важно предварително да обявявате на своите приятели и членове на семейството какво не харесвате в поведението им. Вместо с обвинителен тон просто им обяснете какво чувствате. Бъдете откровени, ако не искате да се срещнете с някого, който отрича пандемията и не спазва никаква мерки. Може да му кажете: „Бих се радвал да те видя, но поради деликатното положение, в което ме поставя тази пандемия, не съм сигурен дали бих се чувствал комфортно да те видя лично.“ Може да му предложите „компенсаторни“ варианти – чрез видеоразговор да изпечете торта или да излезете навън, като ходите на дистанция, с маски.

Дръжте на своето, не отстъпвайте

„Това, че някой друг не би приел вашите условия, не означава, че вие грешите, като ги поставяте на първо място“ – обяснява Мариса Франко. Важно е да не прекъсвате контактите си с хората – да поддържате връзка с тях и да продължите да си създавате общи спомени. „Повече от всякога се нуждаем да сме свързани с другите“- убедена е психоложката Мелани Рос Милс.

Започнете да планирате бъдещето

Може да не успеете да планирате бъдещи пътувания с точни дати, но светът след COVID-19 е на хоризонта. Независимо дали става въпрос в кой курорт да почивате на морето, каква рокля или костюм да си купите за първото парти след COVID-19, добре е да споделяте плановете си с приятелите и да ги уверите, че очаквате с нетърпение кога ще ги видите в близко бъдеще.