Бернар Арно изпревари Илон Мъск по богатство

Илон Мъск, основателят на Tesla и SpaceX, вече не е най-богатият човек в света.

 

 

 

 

Той беше изпреварен от изпълнителния директор на LVMH Бернар Арно. Това отчитат и от Forbes, и от Bloomberg.

Според Forbes състоянието на Мъск вече е 178 милиарда долара. Той притежава около 14% от компанията, производител на електромобили, Tesla, като през октомври завърши покупката на Twitter за 44 милиарда долара.

Бернар Арно.

В същото време общото състояние на Арно възлиза на 188 милиарда долара. Той е начело на LVMH – френски конгломерат от компании за луксозни стоки. Той е основан през 1987 г. в резултат на сливането на модната къща Louis Vuitton и Moët Hennessy и в момента обединява 75 луксозни марки, сред които Givenchy, Guerlain, Chaumet. През 2021 г. LVMH е признат за най-скъпата компания в Европа, като и до днес, най-успешната година за Арно, бизнесът е управляван от неговата фамилия.

За Мъск обаче тази година не бе толкова успешна – сделката за закупуването на Twitter бе придружена от множество скандали и съдебни дела.

Илон Мъск.

Още през април Мъск обяви намерението си да придобие социалната мрежа за 44 милиарда долара, сума, която мнозина на пазара определиха за твърде висока. През юли бизнесменът оттегли предложението си, обяснявайки този ход с голям брой фалшиви акаунти и ботове в Twitter. След това мениджърите на Twitter заведоха дела срещу Мъск, опитвайки се да го принудят да завърши сделката.

На фона на тези събития акциите на Tesla започнаха да падат.

Дан Айвс, говорител на инвестиционната компания Wedbush Securities, определи случващото се около сделката за Twitter за „цирк“, който е навредил на компанията – производител на електрически автомобили.

Така за Tesla Мъск от супергерой се превърна в злодей. Ето защо детронирането му от номер едно по богатство е обяснимо. За съжаление за твърде кратко време Мъск оглавяваше списъка с милиардерите на Forbes – това стана през пролетта на 2021 г., когато нетното му състояние достигна 219 милиарда долара. Тогава той измести основателя на Amazon Джеф Безос, чието богатство бе оценено на 171 милиарда долара.

Джеф Безос.

През същата година трети бе французинът Бернар Арно. За първи път той попадна в челната тройка през 2020 г., като оттогава според Forbes състоянието на семейство Арно се е увеличило повече от два пъти – от 76 на 158 милиарда долара.