Астрономия: Юпитер и Сатурн отново се срещат

Докато последните дни на 2020-а се нижат бавно, а милиони хора чакат с нетърпение да свърши тази кошмарна година, астрономическите тела се подготвят за много важен момент. На 21-ви декември – когато е Зимното слънцестоене – планетите Юпитер и Сатурн ще се разминат на много близко разстояние. Разказваме ви какво представлява този феномен и каква е неговата символика.

 

Физическият аспект

Астрономите наричат това забележително явление конюнкция (съединение), което се използва при близкото разминаване/среща на две огромни небесни тела в нашета слънчева система, в този случай – Юпитер и Сатурн. Датата на този феномен е също впечатляваща – 21-ви декември, когато е Зимното слънцестоене – много почитано от езическите религии и древни цивилизации.

Последното съединение на петата и шестата планета бе само преди 20 години – на 28-ми май, въпреки това то не винаги е толкова близко. Но тази година Юпитер и Сатурн ще са наистина доближени една до друга за първи път от 1623 г. насам, така ще ги виждаме като ярка двойна звезда.

На 11-ти ноември 2020 г. Майкъл Зубер успя да заснеме от Терлингуа, Тексас, приближаването на Юпитер и Сатурн, които приличат на две ярки „звезди“.

В интерес на истината, и на двете астрономически тела им отнема много време, за да направят пълна обиколка около слънцето: Сатурн за почти 30 земни години, а Юпитер – за 12. Ето защо на всеки 20 години те се срещат, но не винаги толкова близко една от друга, както вече казахме.

А ето и за кога са изчислени бъдещите конюнкции:

2040 година – 31-ри октомври

2060 година – 7-ми април

2080 година – 15-ти март – тогава двете планети отново ще се разминат много близко

2100 година – 18-ти септември

Дотук с физическия аспект на този феномен, а сега да поговорим и за енергийното му и езотерично значение.

Енергийното влияние

За повечето астролози този момент ще маркира излизането на двете планети от земния знак на Козирога и влизането им във въздушния знак на Водолея – събитие наречено Ерата на Водолея.

Средновековна илюстрация, изобразяваща двете зодии Водолей и Козирог, а мъжът зад тях е навярно бог Сатурн.

Разбира се, тук ще стане дума и за качествата на всяка от планетите, които са наследени от боговете на римската митология. Например съединението на Сатурн (планетата на времето) с Плутон (планетата на смъртта и тъмнината) ще означава много труден и зловещ период за Земята, а това на Венера (планетата на любовта и красотата) с Юпитер (планетата на разширяването, изобилието и радостта) – благоприятни времена, изпълни с успехи и сбъднати мечти.

Сатурн също така се възприема като тази бащина фигура, която не само ни учи по тежкия начин с кармични уроци и следване на правилата, но може и да забави някои успехи и очаквания, например в спорта, кариерата, любовта или реализирането на проекти. От друга страна Юпитер е чаровният, забавен и приятен семеен чичо, който ни мотивира да бъдем самите себе си, да правим повече и да споделяме нашата радост и позитивна енергия с околните.

Рисунки на римските божества Юпитер и Сатурн.

Ето защо за специалистите в тази област конюнкцията на Сатурн и Юпитер вещае голяма промяна за човешкото общество като цяло, включваща повече сигурност в тези хаотични времена, бързо постигане на личните цели и повече щедрост.

Освен това Сатурн управлява зодиакалния знак Водолей, който се свързва с пътуването по въздух, интелектуалното развитие, технологиите, знанието, иновациите и колективния живот. Това доста добре описва и появата на коронавируса, който не само ограничи пътешествията със самолет, увеличи зависимостта от технологиите и тяхното значение, но и доведе до намирането на нови алтернативи. Още повече, че Водолей на свой ред управлява 11-ти дом (в астрологията има 12 домове, всеки от които отговаря за даден аспект от живота – семейство, любов, комуникация, кариера – и развитието ни като личности), засягащ приятелствата и социалните ни връзки като цяло – това ясно си пролича със социалното дистанциране. Затова намесата на Юпитер се очаква да донесе много позитивизъм, благополучие и щастливи мигове в цялата сегашна ситуация.

Ерата на Водолея

Както вече споменахме, навлизаме в Ерата на Водолея. Подобно на зодиакалния знак и качествата му, може да се очаква, че на Земята ще настъпят позитивни промени за технологията, демокрацията, свободата, хуманизма, идеализма, модернизацията, бунтовничеството, филантропията, достоверността, постоянството и човечността.

Ерата на Водолея.

В интерес на истината, доста учени определят края на XVIII в. и 60-70-те години на XX в. като подготовка за тази силна ера, случваща се на всеки 2000 години. В първия случай става дума за известните революционни борби на френския и американския народ за свобода, обединение, повече човешки права и религиозна независимост, а във втория – за края на войните, разкъсването на модерните окови, манипулациите и еволюцията на любовта, което бе отбелязано с хипарските движения и революциите в няколко страни от бившия Социалистически лагер. Всичко това несъмнено е вдъхновило и посланието на американската музикална група The 5th Dimension с култовата им песен от 1969-а Age of Aquarius – https://www.youtube.com/watch?v=kjxSCAalsBE .

Определено през последните десетилетия човешката раса се нуждаеше от нова промяна, която да я подготви за следващия стадий от еволюцията ѝ. А какво ще ни донесе 2021 г. –  тепърва предстои да видим.