Астро: Луната и нейните три богини

Отдавна е всеизвестно, че имената на планетите в Слънчевата система произлизат от римските божества, които на свой ред са заимствани от тези на древните гърци. В интерес на истината, Луната, нищо, че е спътник на Земята, също е отъждествявана не само с едно божество, а с цели три. Разказваме ви кои са те и кои зодиакални знаци също така покровителстват:

 

 

Символиката на Луната в астрологията

Нека да припомним, че Луната в астрологията символизира Божествената женска енергия: магията, мистиката, ясновидството, женствеността, майчинството, илюзията, тайните, чувствата и взаимоотношенията с нашета майка. С други думи – тя е точна противоположност на Слънцето, въплъщаващо Божествената мъжка енергия: мъжествеността, смелостта, волята, яростта, амбицията, истината и взаимоотношенията с нашия баща. Но това далеч не е всичко…

Божествената женска и Божествената мъжка енергия.

Докато Слънцето в астрологията, или Дванадесетте астрономически дома, символизира нашата външност – как останалият външен свят ни вижда и как се представяме пред него, то Луната показва тази наша част, оставаща скрита за него: нашите най-дълбоки чувства, мисли и тайни.

Карта на дванадесетте астрологически дома.

Ето защо астролозите или хора, които просто се интересуват повече от езотеричните практики, изучават както своите, така и наталните карти на други хора, търсейки не само в кои домове попадат Слънцето и Луната, но и кои астрологически знаци те покровителстват. Например, човек със Слънце в знака Лъв (роден в края на юли или началото на август) може да има Луна във Везни.

А сега дойде време за същинската част на статията…

 

I. Селена: Богинята на Пълнолунието

Статуя на Селена (Луна).

Името на богинята произлиза от древногръцката дума за Луна – “селени“.  Красиво, светло и вълшебно – също като Селена – Пълнолунието символизира нежността, любовта, грижата за останалите и творчеството.

А кои са зодиакалните знаци, свързани с Пълнолунието? Ще се изненадате, че това не само е Ракът (който същевременно важи както и за Полумесеца, така и за Новолунието), но и Телецът. Точно така – първият земен астрологически знак, управляван от планетата на любовта и красотата Венера. Нещо повече – в астрологията Луната в Телец символизира зрелостта, завършека, сигурността и печалбата.

Любопитно е да се спомене, че Пълнолунието е идеалният период не само за духовно пречистване и освобождаването ни от всякакви ненужни чувства, зависимости и мисли, които ни пречат, но и изказването на благодарност за всичко това, което имаме. Така, както свидетелстват опитни астролози и лунолози, като британката Ясмин Боланд.

 

II. Артемида: Богинята на Полумесеца

Статуя на Артемида (Даяна), намираща се понастоящем в Лувъра.

Следващата по-знакова фаза на Луната е тази на Полумесеца. Той символизира събирането на реколтата и агрикултурата, както вече навярно сте се досетили заради специфичната му форма, наподобяваща сърп. Но също така и растежа, плодородието и изобилието.

Богинята, която се отъждествява с Полумесеца, е Даяна, позната в Елада с името Артемида. Закрилница на лова, животните и девиците, тъй като Артемида е една от трите най-известни богини-девици на Олимп: другите две са Атина и Хестия. Затова не е чудно, че зодиакалният знак на тази фаза на Луната е Дева, отговаряща за трудолюбието, подредеността, грижата, вниманието и дисциплината.

 

III. Хеката: Богинята на Новолунието

Статуя на Хеката (Тривия).

Последната богиня е Хеката – богинята на вещиците, магиите, пътищата, странниците и духовете. Позната също и чрез епитета ѝ Тривия (вероятно от латинските думи „tri“ и „via“ – място, където три пътища се срещат) в Древен Рим, Хеката доста често е игнорирана или забравяна. Това донякъде се дължи на факта, че тя доста често е изобразявана с три глави (символизиращи трите фази на Луната или човешката Младост, Зрялост и Старост), скитосваща пътищата нощем, търсеща и упътваща загубилите се пътници или човешки души, закриляща и напътстваща междувременно вещиците и магьосниците.

Излишно е да бъде споменато, че с обявяването на Християнството за официална религия в Римската империя и покрай грандиозната истерия с Лова на вещици през XVI- XVII в., най-религиозните общности правят всичко възможно, за да очернят името и паметта ѝ. Ала в интерес на истината, според един от митове за Хеката, именно тя помага на Деметра да слезе в Подземния свят, за да намерят открадната ѝ от Хадес дъщеря Персефона, докато другите богове на Олимп отказват.

Ето защо Тривия се отъждествява със знака на Скорпиона – един от най-потайните и зловещи знаци от зодиака. Реално погледнато, Скорпионите имат дарбата не само да познават лъжата, но и са едни от първите, които разнищват различни мистерии, изучават окулистките практики и напътстват останалите зодиакални знаци.

Важно е да се спомене, че Новолунието е свързано с манифестирането на нови идеи, проекти и желания. Затова това не само е идеален период, където да си поставите и да “посеете” нови цели, но и за вътрешни и външни лични трансформации, тъй като Хеката и Скорпионът помагат много в тази област.