Арх. Боряна Христова: Добрият архитект е творец и отличен психолог

Архитектурата е мисия за създаване на красота и хармония, споделя арх. Боряна Христова в последния брой на списание Banker Special.

Ето какви още тайни за професията разкрива тя.

За компанията ПРОАРХ ЕООД

Архитектурна компания ПРОАРХ ЕООД е основана през 1994 г. от архитект Маргарита и Едвард Христови в Пловдив. Още с първите си разработки те печелят сърцата на своите клиенти с талант, точност и мащабно мислене.

Зад успеха на фирмата се крият денонощен труд и отдаденост на проектите, умение за сплотяване на колектива, устойчивост и за бързо взимане на решения. Прецизността е приоритет във фирмата и неслучайно семейство Христови са наричани „Майстора и Маргарита“.

Боряна Христова е архитект и интериорен дизайнер. Завършила е в Университета по Изкуствата в Берлин, където се е обучавала при водещи европейски архитекти като професор Адолф Кришанец, Петър Цумтор и професор Кула.

През своя 15-годишен професионален стаж арх. Христова е реализирала проекти за хотелски комплекси, многофамилни и еднофамилни жилищни сгради, и е спечелила множество български и международнLи награди. В работата си като архитект и дизайнер тя използва и прийомите на Фън Шуй, за да създаде хармонични пространства за живеене.

Архитект Христова, неотдавна спечелихте златна статуетка от LUXURY Property AWARDS 2021. Какво означава тази награда за Вас?

– Mного съм благодарна за високото отличие, което получих и тази година за мой проект от VIP Property AWARDS. За мен наградата е признание за труда и годините, вложени в развитие и усъвършенстване. Тя ми беше връчена за дизайн на хотелско лоби, съчетаващо категоричните студени материали и линии на мраморната подова настилка и окачения таван, с меките форми на кътовете за сядане.

Елегантно комбинирахме класическата архитектура с модерни мебели в нежни пастелни тонове. Рецепцията е доминирана от елементите дърво и земя – предоставяйки едновременно стабилност и гостоприемна топлина.

Дървените обшивки внасят уют, а вградените в тях ефектни огледала позволяват игра със светлината и разширяване на пространството. Подбрахме фини обекти на изкуството – дизайнерски скулптори, картини и осветителни тела, които да внасят характер и да поставят акцент на определени кътове.

Миналата година също получихме приз за осем еднофамилни редови къщи. Комплексът е с изглед към Родопите. Модерното звучене на къщите идва от по-строго геометричните форми и от начина, по който се третират фасадите им.

Годината преди това бяхме отличени за „Луксозен интериорен дизайн“. Спечелихме наградата за Хотел Холидей Ин Пловдив, който предлага стилна, космополитна и едновременно с това уютна атмосфера.

Хотелът е един от малкото в Европа, който включва концепция за отворено лоби на InterContinental Hotels Group. Съчетавайки рецепцията, ресторанта, кафе-бара, кътовете за почивка, салона за красота и бизнес центъра в едно сплотено пространство, концепцията ни обхваща тенденцията към нетрадиционно работно време с нарастващото търсене на неофициални срещи в елегантна тиха атмосфера. Оформлението е съчетано с ненатрапчива, но характерна интериорна схема, замислена от мен и баща ми.

Щастлива съм и затова, че тази година цялото семейство получихме призове за работата ни. Баща ми за жилищен комплекс „Томов Плаза“, двамата ми родители за цялостен принос в развитието на архитектурата, сестра ми Антония Христова за Идеен проект на хотел. Цялото семейство сме архитекти.

ПРОАРХ ЕООД Пловдив има богато портфолио от построени обекти. Кои за Вас са най-вълнуващите и най-вдъхновяващи от тях в творчески план?

– През годините нашата фирма е реализирала над двеста жилищни кооперации, цели жилищни квартали в Русия, Украйна и Молдова, над сто и петдесет еднофамилни къщи, сто хотелски комплекса, двадесет и една винарни, шест спортни зали, безброй фабрики и индустриални сгради, мащабни търговски комплекси, магазини, банкови офиси и сгради, няколко медицински центъра и една болница.

Започваме от първите стъпки – смяната на предназначението на земеделска земя, до дизайна и изпълнението. Сред най-любимите ми проекти от нашето портфолио са Винарска изба Старосел, Винарните Бургозоне край река Дунав и Чукара в Трявна, Хотелски комплекс Оазис дел Маре в Царево, Роял Барсело Слънчев Бряг, Парк и Спа хотел Марково, хотел Лендмарк в Пловдвив, хотел Doubletree от веригата Хилтън, хотел Гинес в Банско.

Сред сегашните ни почти финализирани проекти са жилищните комплекси „Томов Плаза“ и Westpoint, разположени на ключови булеварди в града под тепетата.

Архитектурата е израз на ценности – начинът, по който строим, е отражение на начина, по който живеем или желаем да живеем. Тя е източник на великолепни истории, които чакат да бъдат измислени, визуализирани и построени. 

Завършили сте архитектура и интериорен дизайн в Университета по изкуствата в Берлин. Какви перспективи и визии Ви даде това образование?

– Берлин е магичен, с впечатляващ архитектурен пейзаж – от стари следвоенни сгради, до нови модерни забележителности, оформящи облика на града като „горещо“ място за изкуството, културата и богатата история.

Имах щастието да завърша Университета по изкуствата в Берлин. Гост преподавател там ни беше прочутия Яу Мин Пей, който създаде стъклената пирамида пред Лувъра. Петър Цумтор и Coop Himmelblau са сред моите вдъхновения, до които се докоснах отблизо. Тяхната архитектура, експлозия от метал и стъкло, е пример за умело боравене с пространствата.

Обучението ми е повлияно, както от кубистичните изчистени форми на школата Bauhaus и твърдото пространствено планиране на модернизма с архитекти като Льо Корбюзие, така и от обтекаемите обеми, създадени от деконструктивистката архитектура на Заха Хадид.

Много полезни бяха обучителните пътувания до Белгия, Швеция, Дания, Франция и Китай, по време на които посещавахме офисите и строителните обекти на най-големите архитектурни бюра.

Любимо мое място в Берлин е Острова на музеите и извecтния цeнтpaлeн бyлeвapд „Унтep дeн линдeн“. Около пpecтижния „Πapизep плaц“ дo Бpaндeнбypгcĸaтa вpaтa, се намират елегантните сгради на фpeнcĸoтo пocoлcтвo, американското посолство, лyĸcoзния xoтeл „Aдлoн“, паметникът на загиналите по време на Втората световна война.

Огромните добре овладяни пространства с красиво озеленяване, и знаковата постойка на „Потцдамер плац“, са архитектурни жестове, които тепърва ще усвояваме в България.

Споделяте, че мисията Ви е да внасяте баланс в дома и офиса. Как се постига това?

– Балансът в дома и офиса се постига с индивидуален подход, влагане на достатъчно време в комуникация с клиентите, на вникване в техните представи, желания и начина, по който използват пространствата.

Хармоничното използване на цветовете, материалите и материите са от изключително значение. Когато клиентът желае, се съобразяваме и с индивудуалните характеристики на обитаващите според принципите на Фън Шуй.

 

 

Какво е Вашето виждане за предпочитан стил на архитектура и интериорен дизайн?

– В проектирането и дизайна търся и визията на клиента. Инвеститорите искат да създадат красива и разпознаваема сграда. Съзнаваме, че с проектите си допринасяме за положителната промяна в архитектурния облик на заобикалящата среда. В обществените и в големите жилищни сгради държим на хуманния подход, на простора на помещенията и качеството на материалите. Напоследък търсеният стил е по-изчистен и минималистичен, доближаващ се до немския и скандинавския дизайн.

Офисните сгради са с все по-трансперантна визия, запазвайки качеството на обитаване с иновативни технологии. Детайлите за дишащи стъклени фасади позволяват максимално количество светлина дълбоко в помещенията.

Аз съм привърженик и на стандарта „пасивна къща“. Преди 10 години се сертифицирах за Passiv Haus дизайнер и успешно работя в тази област. Все повече клиенти се интересуват как да направят сградата енергийно ефективна, дори независима от всякакъв вид външно захранване.

Вярвам, че архитектурата е пряко отражение на човека, който я създава и обитава.