Женственост и изящество от Ирена Велковска и Estrella Couture

Estrella Couture е дългоочакваната и вече реализирана мечта на талантливата модна дизайнерка Ирена Велковска. Модната къща, която отваря врати за първи път врати през март 2019-а, може да се похвали с две приказни серии бутикови рокли: Royal Orchid, където основен акцент са официалните облекла, и White Blossom, където всяка булка ще намери това, което търси. На 5 февруари в пресклуба на БТА бяха представени творчеството и стилът на работа на Ирена Велковска. Ето кои бяха акцентите на събитието:

 

Презентацията

Преконференцията бе открита от водещия проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, който представи накратко Ирена Велковска и модната ѝ къща Estrella Couture. Той разясни и термина „носибилна мода“, който се характеризира с елегантен, изчистен силует; комфортни, леки материи и кройки. С други думи принципите, които Estrella Couture отстоява.

Ирена Велковска допълни, че е сред пионерите в този бранш, защото преди години малцина са се интересували сериозно от карирера в модната индустрия. Дизайнерката разказа подробности за визията и стилът на нейнта работа и съобщи, че възнамерява да се включи в тазгодишната надпревара за наградата „Златна игла„.

Инче казано представянето бе отлично, музиката и модното ревю бяха перфектни, а публиката остана очарована и впечатлена от бранда и дизайнерката.  Любопитно е, че и много личности от елита и бизнес средите са също част от клиентелата на Estrella Couture.

 

Официалните рокли на Royal Orchid

Рокля RITA от официална колекция Royal Orchid.

Колекцията предлага наелектризираща модна палитра от ефектно съчетание на ръчно бродирана френска дантела и феерична коприна, пера и кристали, перли и нежен копринен сатен. Веднага проличава и новият прочит на класическата А-линия, където деликатна женственост се излъчва от оголените рамене, докато при голия гръб и V-образно деколте се забелязва известна доза провокативен шик.

Рокля KELY от официална колекция Royal Orchid.

Впрочем, падналите ръкави, на които дизайнерката залага, са безспорна тенденция в официалната и булчинска мода през настоящия сезон.

Булчинските рокли на White Blossom

Рокля MARGARET от булчинска колекция White Blossom .

Акцентите на колекцията са премиум селекцията от булчински рокли, уникалната симбиоза от колоритни и разнообразни стилове, тенденции и послания, където традициите и модерният стил умело се съчетават. Роклите са изработени от най-висококачествен дизайнерски текстил, фина френска дантела, фееричен копринен тюл, ръчно бродирана италианска дантела, микадо, нежен копринен сатен, перли и камъни Swarovski.

Рокля MADIDON от булчинска колекция White Blossom .

За романтичните булки-мечтателки са идеални закачливите пера и 3D флорални мотиви, които създават усещане за разкош. За смелите дами с ярка индивидуалност са подходящи изтънченият сексапил в прозрачните материи и корсети, а за любителките на класическата елегантност, на винтидж и бохо стила – аристократичните рокли с изящни силуети, дълги дантелени ръкави и красиви шлейфове.

Кой стои зад Estrella Couture

Ирена Велковска е дипломиран юрист, ерудирана, красива и изискана дама, създател и главен дизайнер на модна къща Estrella Couture, която отваря врати през март 2019 година. Тя има 25-годишен опит в работата със световни брандове, който ѝ помага за по-нататъшното ѝ реализиране като моден дизайнер.

Ирена Велковска с моделите си.

Но как от правните науки се насочва към сферата на модата? Ирена Велковска отговори, че колкото „тривиално“ и да прозвучи, модата винаги е била детската ѝ мечта, която впоследствие успява да сбъдне. Тя прави първите си крачки в модната индустрия именно благодарение на Мария Стоева, известна дизайнерка на мебели, на която помага с изработването на домашен текстил за част от мебелите ѝ. Красотата и творческият процес я пленяват дотолкова, че решава „да остане свободна и да следва мечтите си“. Впрочем, талантливата дама разясни, че правото не само не ѝ пречи, а продължава да ѝ помага и в личния, и в професионалния живот.

 

Стилът на работа

Музата на Ирена Велковска е жената, силата, която тя излъчва, красотата и емоцията, която иска да придаде на всяка рокля. По думите ѝ създаването на една рокля е „сложен почти архитектурен проект, при който красотата и съвършенството са въпрос на пропорции, прецизност, подбор на материи и стил“. Характерният ѝ дизайнерски почерк e създаването на „носими“ рокли с елегантен и изчистен силует, комфортни и леки материи и кройки.

Рокля SANTINA от официална колекция Royal Orchid.

Бутиковите авторски облекла на Ирена Велковска се изработват от ексклузивни италиански и френски материи, допълнени от аксесоари, които могат да се намерят само в Estrella Couture. Брандът работи с елитни, световни производители, държейки да осигури висококачествени продукти и удовлетвореност на клиентите си.

Рокля SILVIA от булчинска колекция White Blossom .

Голяма част от успеха си Estrella Couture дължи и на последните технологии и софтуера, с които работи, например CAD/CAM програмата Lectra. С нея не само се визуализира дигитално тялото на модела, но и се пести време при промяната на дизайна и размера на дрехата, като се избягват излишни проби на живо.

Госпожа Велковска  също добави, че предпочита да работи с естествени материи, например коприна и дантела, които не само оставят кожата да „диша“, но и усещането, че „галят приятно“.

 

Фото: © Estrella Couture и © Banker Special