Защо фъстъченото масло е толкова полезно?

Едва ли повечето американски деца се замислят, когато ядат така популярния сандвич с фъстъчено масло и конфитюр, какви ползи има маслото. Оказва се, че е богато на витамини, минерали, полезни мазнини и елементи, от които тялото се нуждае. Тук разказваме за 9 от полезните му свойства.

 

1. Ограничава рисковете от рак на гърдата

По всичко изглежда, че натуралните му протеини и мазнини понижават риска от ракови заболявания, включително и рак на гърдата. Това се затвърждава от проведените проучвания на Фондацията за изследване на рака на гърдата и Националния институт по здравеопазване в САЩ. Всекидневното му консумиране има позитивен ефект върху тялото ви, затова, ако не сте алергични към фъстъци, го добавете в менюто си.

2. Подпомага отслабването

Установено е, че по-скоро допускате грешка, като изключвате фъстъченото масло от диетите си с аргумента, че е прекалено мазно. Напротив, то е чудесен източник на протеини, фибри и хранителни вещества. Освен това не променя нивата на кръвната захар, а осигурява на тялото достатъчно здравословни елементи. Консумирането на 2 супени лъжици два пъти седмично ще засили ефекта от отслабването.

3. Намалява стреса

В него се съдържа растителен стерол – наречен бета-ситостерол, който може да помогне за нормализирането на нивата на стресовия хормон кортизол. Неговите здравословни мазнини, както и антиоксиданти, желязо, магнезий, калций и витамин С ви помагат да компенсирате липсата на тези елементи в организма ви, което ще ви накара да се почувствате изненадващо по-добре. Още повече, че в комбинация с любимата ви закуска, ефектът ще е двойно по-силен.

4. Подсилва паметта и мозъчната дейност

Витамин Е, цинкът, магнезият и ниацинът поддържат мозъчната дейност. Витамин Е също успява да засили паметта, особено при възрастните хора. Доказано е, че даже помага със забавянето на болестта на Алцхаймер. Така че бурканче с фъстъчено масло, когато посещавате бабите и дядовците си, би било чудесен подарък.

5. Помага на мускулите да се възстановят след тренировка

Фъстъченото масло е чудесна храна преди и след тренировка. Неговите мазнини и въглехидрати ще ви заредят с достатъчно енергия за цялата сесия. Също така е богат на калий, който играе ключова роля за доброто състояние на мускулите и при възстановителните процеси. Нещо повече, фъстъченото масло може да попречи на появяването на мускулна треска и крампи, превръщайки тренировките в истинско удоволствие.

6. Контролира кръвното налягане

Още едно полезно свойство на калия – намалява високото кръвно налягане, а ефектът му се подсилва от магнезия. За по-добри резултати потърсете продукт без добавена захар.

7. По-малки шансове за диабет

Точно така, фъстъците съдържат много мазнини, но това са ненаситени мазнини, тоест те са здравословни за вас. Една от ползите им е, че поддържат нивата на инсулина. При изследване, проведено от Харвардския университет, се оказва, че жените, които редовно употребяват фъстъчено масло, са ограничили с 21%  риска от диабет, в сравнение с тези, които никога не са го яли.

8. По-добър сън

Аминокиселината, наречена триптофан, повишава функциите на мелатонина, хормонът на съня, и серотонина, хормонът на щастието. Успокоява ви, забавя процесите на стареене и подобрява съня ви. Но за по-здрав сън, не е необходимо да изяждате цяло бурканче, достатъчни са само няколко супени лъжици.

9. Полезен е за бременните

Доказано е, че консумацията на фъстъчено масло по време на бременност има доста положителен ефект върху плода. Не само засилва издръжливостта му, но и го предпазва от бъдещи алергии към ядки, които се появяват още докато е в корема на майка си. Впрочем, ползите от фъстъченото масло са не само за здравето на плода, но и за това на бременната жена.