За какво харчат милиардерите

Богатите и известните също имат своите странности и с лекота харчат баснословни суми, за да превърнат мечтите си в реалност.

 

Подводница

Прочутият режисьор Джеймс Камерън, заснел популярни филми като „Титаник“ и „Аватар“, е собственик на състояние, което се оценява на почти 2 млрд. долара. Но малцина знаят, че се увлича от океанологията. Камерън беше първият човек, който стигна до дъното на Марианската падина с еднократно гмуркане за около три часа, което обяснява покупката му. А за едноместния дълбоководен апарат Deepsea Challenger режисьорът плати 1.5 млрд. долара.

 

Небостъргач

Мукеш Амбани, един от най-богатите хора в Индия, си позволи цял небостъргач. Сега собствеността му включва 27 етажа, гараж, кинотеатър, хеликоптърни площадки, както и специална зимна стая (закъде без нея). Личният небостъргач стуваше на бизнесмена 1 млрд. долара.

 

Акула

Стивън Коен, ръководител на голям жедж фонд неотдавна попълни колекцията си от редки вещи с мъртва тигрова акула, потопена в разтвор от формалдехид. Тази невероятна придобивка му излезе 8 млн. долара, но все още му остават 12 млрд., така че покупката не се отрази съществено на семейния му бюджет.

 

Прическа

Султанът на Бруней – Хасанал Болкия, отделя специално внимание на прическата си. Затова ползва услугите на лондонския фризьор Кен Модесту. Един от най-богатите хора в света плаща на британеца хиляди долари всеки път, когато той преодолява 7 хил. мили разстояние, за да се озове в Бруней и просто да подстриже монарха.

 

Часовник

Най-богатият човек в света Джеф Безос, шеф и основател на интернет компанията Amazon.com, похарчи сериозна сума пари, за да създаде гигантски часовник. Той се изгражда на планински връх в района на Тексас. Часовникът ще може  да рабои 10 хиляди години без да се нуждае от човешка техническа поддръжка. Безос похарчи 42 млн. долара за този проект.