„Сотбис“ продават на търг скелет на динозавър

За първи път на търг ще се продава фосилизиран скелет на динозавър. Става дума за представител на рода Горгозавър, който е населявал Земята преди около 75 милиона години.

Търгът се организира от аукционната къща „Сотбис“ на 28 юли в Ню Йорк. Наддаването за скелета на динозавъра ще бъде „черешката на тортата“ по време на търга за естествена история, уточняват експертите на „Сотбис“.

Касандра Хатън, която отговаря за секцията „Наука и популярна култура на „Сотбис“, не може да скрие вълнението си от невероятна продажба на която ще стане свидетел. За нея това не е просто скелет на динозавър, а невероятен стимулатор на въображението, който пренася гледащия го 76 милиона години назад.

Този уникален екземпляр е висок близо 3 метра и е дълъг 6.7 метра.

Горгозавърът е родственик на прочутия Тиранозавър рекс, но е живял преди него цели 10 милиона години. Той е бил най-страшният хищник на своето време –в периода на късната креда. Тогава той е населявал териториите на днешните западни Съединени щати и Канада.

Скелетът на сегашния уникат е бил открит през 2018 г. в Джудит Ривър близо до Хавър, Монтана. Там традиционно учените откриват останки от някогашните гигантски чудовища.

Човекът, който спечели търга на 28 юли, ще бъде единственият собственик – частно лице, който ще може да се похвали, че си има скелет на динозавър. Всички останали скелети на горгозаври са собственост на музейни колекции.

Но за да бъде единствен в света, бъдещият собственик ще трябва да вложи в новата си придобивка между 5 млн. и 8 млн. долара, каквато е предварителната оценка на аукционната къща.