„Глория“ – най-мащабният проект на португалската кинематография

Макар и в днешно време американското кино все още да е най-популярното в света, европейското също започна отново да набира скорост. Такъв е и примерът с новия португалски сериал „Глория“ (Glória) – най-скъпият филмов проект до този момент в историята на Португалия.

 

„Глория“ е исторически екшън трилър, разказващ за шпионски игри и интриги по времето на Студената война. Сериалът е създаден и написан от Педру Лопеш, режисиран от Тиагу Гедеш и продуциран от RTP (Португалската национална телевизия и радио). Говоримите езици са португалски и английски. Засега „Глория“ разполага само с 1 сезон от 10 епизода.

От 5-ти ноември 2021-а телевизионните серии са пуснати по прочутата американска дигитална платформа за стрийминг Netflix, където за нула време набират популярност. Но това не е единствената причина, поради която се прочуват…

Кадър от „Глория“.

До този момент това е най-скъпият кинематографски проект в историята на Португалия, по данни на Variety, чийто бюджет се изчислява на 6 млн. евро. Преди него щафетата държеше „Еквадор“ (2008), разказващ за колонизацията и последните години на Португалското кралство, с 5.7 млн. евро.

„Глория“ ни пренася през 60-те години на миналия век в Европа – пикът на Студената война. Действията се развиват в португалския регион (фрегезия) Глория ду Рибатежу – място, гъмжащо от шпиони, лъжци и мистериозни персонажи. Главният герой Жуау Видал, инженер в станцията Rádio Europa Livre, е нает като таен агент от Съветския съюз. Оттук насетне Жуау участва във всевъзможни и опасни мисии, събирайки важна и топ секретна информация, чиито действия имат потенциала да променят не само историята на милата му Португалия, но и на целия останал свят.

Мигел Нунеш (Жуау Видал), Мат Рипли (Джеймс Уилсън) и Стефани Вогт (Ан О‘Брайън Уилсън).

Главните роли се изпълняват от Мигел Нунеш (Жуау Видал), Мат Рипли (Джеймс Уилсън), Стефани Вогт (Ан О‘Брайън Уилсън), Каролина Амарал (Каролина) и Афонсу Пиментел (Гонсалу).

Каролина Амарал (Каролина) и Афонсу Пиментел (Гонсалу).

Оттук можете да видите и трейлъра на хитовия португалски сериал – https://www.youtube.com/watch?v=-JAo1_v7n5k .