В Китай отбелязват ръст на разводите след карантината

След постепенната отмяна на карантината в китайските провинции се наблюдава рязко увеличение на желаещите да се разведат. Юристите едва успяват да регистрират многобройните заявленията за разтрогване на бракове. Оказа се се, че хората не могат да общуват един с друг в условията на изолация, което е и причината за решението им да се разделят.

 

В Ухан, провинция Хубей, бивш епицентър на на епидемията от коронавирус, карантината бе отменена. Местните жители прекараха заключени над два месеца, градът беше затворен до 23 януари. Сега юристите трябва да се приготвят за вълна от искове за разводи, както това се случи в други провинции на Китай, където карантината бе отменена по-рано.

В цялата държава се отбелязва рязък ръст на желаещите да разтрогнат браковете си. Още в средата на март в медиите се появиха съобщения, че веднага след края на карантината в град Даджоу, в провинция Съчуан, заявления за развод са подали 300 двойки.

„Младите хора прекарват вкъщи много време. Те са склонни към бурни разправии за глупости и веднага тичат да се развеждат”, обяснява новата тенденция Ли Шиджун, служител на градския отдел по разтрогване на браковете.

След снемането на карантината на 21 март бе отбелязан наплив и в офиса за регистрация на разводите в Сиан, провинция Шънси – за един ден там били получени, по информация на Global Times, 14 заявления едновременно, което надхвърлило лимита установен от местните власти. След карантина във Фучжоу, провинция Фудзян, администрацията въвела лимит от 10 искания за развод дневно, защото служителите се оказали затрупани със заявления.

Разумността на въвеждането на подобни ограничения се потвърждава и от опита на юристите в провинция Хунан. В намиращия се на територията й град Мило, по съобщения на Bloomberg, служителите на местната администрация буквално изнемогвали и нямали време дори изпият чаша вода. Според доклада, който цитира агенцията, причините поради които двойките искали да се разведат, били повече от банални. „Обичайните житейски проблеми са довели до ескалация на конфликтите, а неумението да се общува е довело двойките до разочарование от брака и решението им да се разведат”, се казва в документа.

Агенцията дава за пример историята на 30-годишната китайка с фамилия Ву, която прекарала почти два месеца под карантина с безработния си мъж. Тя разказала пред Bloomberg, че скандалите със съпруга й избухвали непрекъснато – причините за тях са познати на всеки, който е живее в брак или някога е живял в  такъв. Конфликтите на госпожа Ву със съпруга й били заради пари, които недостигали, заради постоянното висене на мъжа пред компютъра, липсата на помощ в домакинството и нежеланието му да се занимава с децата. Да не говорим че съпругът решавал да си играе с малчуганите точно когато трябвало да лягат да спят. „Заради него нищо в  къщата не е наред, – заявила жената. Повече не мога да търпя това. Разбрахме се да се разведем, остава да си намерим адвокати”.

Както съобщава Bloomberg, китайските власти са разчитали на съвсем друг ефект от карантината  – предполагало се, че впоследствие тя ще доведе до бум на раждаемостта, която непрекъснато намалява от 1949-а насам. С тази цел правителството вече отмени правилото, според което едно китайско семейство може да има само едно дете, и започна кампания, призоваваща жените да се омъжват и да раждат.

А в дните на карантината в някои провинции бяха отпечатани плакати, предлагащи на затворените в домовете си двойки да работят за второ дете. „Докато си седите у дома заради епидемията, ограниченията за второ дете са свалени, така че да направите второ дете също означава да помогнете на страната си”.