Уникални небостъргачи на XXI век

Никой не отрича, че небостъргачите са сред най-знаковите архитектурни конструкции на ХХ и ХХІ век. Още от времената на Вавилонската кула човешкият род винаги се стремял да достигне небесата. Дизайнът на небостъргачите също се променял през различните епохи – от арт деко от началото на ХХ в. до неофутуристичния модерен стил в наши дни.
Мнозина са чували за Бурж ал-Араб в Дубай и Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, но кои други небостъргачи също си заслужават да бъдат видени и опознати?

 

Marina Bay Sands Hotel в Сингапур

Една от най-разпознаваемите сгради в Сингапур е проектирана от американо-израелския архитект Моше Сафди.  В основата ѝ са три сгради, свързани помежду си с покрив, върху който се намира най-големият „безкраен“ басейн в света. Marina Bay Sands Hotel е открит през 2010 година и разполага с 2 561 стаи, конгресно-изложбен център, собствен мол, музей, два големи театъра, над 60 луксозни ресторанта, два плаващи кристални павилиона и най-голямото казино в света с 500 маси и 1600 слот машини.

 

One World Trade Center в Ню Йорк

Високият над 541 метра Световен търговски център 1 е най-високата сграда в западното полукълбо, намираща се в съседство с унищожените от 2001 г. Кули близнаци, явявайки се техен наследник. Небостъргачът напомня не само за тях, но и за годината на обявяване на Американската независимост, защото височината му измерена във футове е 1 776. Открит е през 2014-а и е проектиран от фирмата Skidmore, Owings & Merrill.

Abode318 в Мелбърн, Австралия

Построената през ноември 2016-а сграда е тринайста по височина в града.  Проектирана е от архитектурните австралийски фирми Elenberg Fraser и Disegno Australia, издига се на 187.3 метра и има 450 апартамента. Знаковата особеност на небостъргача е неговият „виещ се“ екстериор. Прозорците са изработени от цветно розово стъкло, което е и добър изолатор срещу лошото време.

Абрадж ал-Бейт в Мека, Саудитска Арабия

Най-високият хотел в света е разположен в сърцето на най-святото място за ислямската религия, край джамията „Масджид ал-Харам“ в град Мека. Комплексът разполага със седем небостъргача като най-високият сред тях е 601-метровата часовникова кула. Освен хотел има и частни апартаменти, конферентен център, 4-етажен търговски център, паркинг за 800 автомобила, 2 вертолетни площадки и зала за молитви, която може да  побере до 4000 вярващи. Абрадж ал-Бейт е проектиран от немската фирма SL Rasch.

 

Taipei 101 в Тайпе, Тайван

Цифрите в името се свързват с етажите на сградата, които са точно сто и един. Архитектурата ѝ е вдъхновена от китайската култура и прилича много на друг известен небостъргач в Азия – Дзин Мао в Шанхай. Taipei 100 се извисява на 508 метра височина като на ниските му етажи са разположени търговски центрове, а на високите – офиси. В периода 2004 г. – 2010 г. небостъргачът бе най-високият в света, след което отстъпи почтеното първо място на Бурдж Халифа в Дубай. В сградата са монтирани едни от най-бързите асансьори в света, произведени от Mitsubishi Group, които правят възможно придвижването от 1-ия до 89-ия етаж за 39 секунди  със скорост 63 км/час.