Stray – най-популярната видеоигра на 2022

Еволюцията на компютърните игри през последните десетилетия е наистина впечатляваща. Не само графиката им непрестанно се подобрява, но също и техният гейминг. Такъв пример е нашумялото през тази година заглавие Stray.

 

Видеоиграта, която ви позволява да се преобразите в улична котка – това е Stray (анг. улично животно). Тя е дело на френския разработчик на компютърни игри BlueTwelve Studio и американския Annapurna Interactive. Оттук можете да видите и нейния трейлър – https://www.youtube.com/watch?v=kJawWyRUOBM .

Само две седмици след своето лансиране, на 19-ти юли тази година, тя се превърна в най-високо оцененявната игра в дигиталната платформа Stream, където може да се играе и онлайн (предлага се същи и за PS4 и PS5). По данни на Stream250, където се вписват оценките от игрите в Stream, Stray е била оценена на 8.56 от 10 от приблизително 53 101 гласували.

Нещо повече, Суан Мартин-Рагет, един от продуцентите на BlueTwelve Studio, сподели пред GAMINGbible, че всеобщото неочаквано добро възприемане на дигиталния им продукт ги е сварил напълно неподготвени: „Не бяхме подготвени и все още не сме! Много сме изненадани!”.

Stray ни запознава с историята на улична котка, която е на мисия да се върне при семейството си. Сюжетът се развива в малките улички на неонов футуристичен нощен град, чиито граждани са главно роботи. Една от (забавните) цели на играта е, че позволява на играча напълно да се вживее като котка: да събаря и бута неща, да драска килими и дървета, да скача в кутии. Допълнително има специален бутон за мяукане, който, ако бъде натиснат поне 100 пъти, играчът получава уникален трофей.

Любопитно е да се спомене, че четирикракият протагонист на компютърната игра е базиран на реално съществуваща котка. Това е също така сладката и рижава Лала, чийто глас чуваме, докато играем.

Котката Лала.

Нека да сме честни, ако коткоманията не беше толкова разпространена, интернет едва ли щеше да бъде същият – особено с безбройно многото видеоклипове на сладките мяукащи бозайници в YouTube.