Шест неща, които организираните хора задължително имат в дома си

Да си направиш дома като кукленско бутиче или като корица на италианско списание за интериорен дизайн, е истинско предизвикателство. Но има няколко трика, които ще ви помогнат да посрещнете и най-взискателните фотографи, снимащи апартаменти и къщи.

 

1. Коридор с подредени шкафове

Коридор, в който плътно сте разположили компактни шкафове за обувки и многокрилни гардероби за палта. Не трупайте предмети по шкафовете – всичко трябва да е премерено и красиво и лесно да се поддържа подредено и чисто. Това създава добро впечатление на всеки, който за първи път прекрачи прага на дома ви, а и вие винаги ще се чувствате щастливи, когато се приберете у дома!

2. Добре организирана библиотека

Подреждайте книгите в библиотеката си като по конец. Има няколко подхода – по азбучен ред, по цвят и по размер на книгата. За по-практичните, които мразят прашни библиотеки, е подходящо да си подреждат книгите по височина.

3. Голям кухненски шкаф с много отделения

Това максимално ще ви улесни, когато започнете да приготвяте вечерята. Това обаче не означава съвсем нова кухня! Просто си определете един шкаф за чаши за вино, втори – за подправки и трети – за ножове. Подреждането на кухнята е шанс да се отървете от очуканите чинийки и счупени вилици, така че се възползвайте от възможността да разчистите.

4. Бюфет в трапезарията

Не се притеснявайте да разположите широк шкаф, бюфет или скрин в трапезарията си. Изглежда стилно и същевременно е много функционално. В него може да приберете стъклените съдове и порцеланови чаши, за които нямате място в кухнята. Но изберете скрин с подходящи чекмеджета – ако са много тесни, те са подходящи за изискани салфетки, ако са широки – за стъклени купи.

5. Мултифункционални шкафчета

Представете си, че любимата ви игра е „скрий най-добре“ и приберете всички излишни предмети по шкафовете.  А ако се притеснявате, че ще забравите къде какво сте сложили, от вътрешната страна на вратичките им сложете описание на кой ред какво сте подредили. За банята, например, изберете кокетно шкафче за кърпи. Има и шарени контейнерчета, в които можете да държите шампоаните, балсамите или перилните си препарати. Не пренебрегвайте и дизайнерските кошници, в които със замах може да запращате дрехите за пране.

6. Допълнително пространство под леглото

Когато си купувате спалня, изберете такава с подматрачна рамка, с повдигащ механизъм и с достъп до пространството под матрака. Може да се спрете и на модел с вградени чекмеджета. Важно е да използвате всяко пространство – но това не означава да купувате все повече и повече предмети. Колкото и шкафчета да имате, няма да успеете да приберете всичко. Изхвърляйте ненужните и стари вещи. Все пак не живеете в режим на изложба – постоянна експозиция, но ако един ден имате амбиции да завещаете къщата си за музей, улеснете максимално бъдещите екскурзоводи.  Така ще ви представят и като много организиран и точен човек.